O komorní vánoční atmosféře promluvil například známý slovenský fotograf, který v Praze dlouhá léta žije, Peter Čech. „Vánoční Praha je právem jedno z nejkrásnějších měst na světě a má své nenahraditelné kouzlo,“ zastává. „Letošní rok je jiný nejen v tom, že Staroměstskému náměstí chybí vánoční trhy a je tam jenom vánoční strom, ale chybí mi trhy na náměstí Míru nebo kolem Týnskeho chrámu, kde bývá tam málo lidí.“

Zrovna náměstí Míru se stalo terčem kritiky i na sociálních sítích. „Tohle je všechno, co tady bude? Co třeba alespoň rozjasnit Mírák světýlky, ozdobit okolní stromy? Tohleto je fakt smutnej pohled,“ zastává názor uživatelka Micky V. ve skupině Praha 2. „Mně to přijde spíš jako velká bída. Není čím se tady chlubit,“ dodala. Jsou na vině snad koronavirové úspory?

Výzdoba je rozsáhlejší

Letošní vánoční výzdobu ve frekventovaných ulicích či důležitých prostranstvích měla na starosti městská společnost Technologie hl. m. Prahy (THMP) a společnost MK – mont illuminations.

Od roku 2019 je osvětlení mnohem rozsáhlejší, tedy ve více ulicích. Hlavní město zajišťuje osvětlení typicky v ulicích v centru města - například na Mariánském, Staroměstském a Václavském náměstí; na Masarykově, Smetanově a Dvořákově nábřeží; anebo v ulicích Evropská a Na Příkopě. Ve zbylých lokalitách Prahy si osvětlení zajišťují jednotlivé městské části,“ sdělil Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman s tím, že magistrátní zakázka na vánoční výzdobu vyjde každoročně na 3 856 000 korun bez DPH.

Problém je v hojnosti návštěvníků

Vánoční vyzdobení náměstí Míru obstarává vinohradská radnice. „Výzdoba je zhruba ve stejném rozsahu jako v letech předcházejících letech, kdy se náklady pohybují kolem 220 tisíc korun,“ sdělila mluvčí Prahy 2 Andrea Zoulová. Podle ní se koronavirová situace na vánoční atmosféře v Praze pochopitelně odrazila, avšak ne ve výzdobě.

Takto vypadaly v roce 2019 vánoční trhy na Náměstí Míru.
Autor: Blesk:Daniel Černovský

Obvykle rušné a hojně navštěvované vánoční trhy na náměstí Míru se letos ve své standardní podobě nekonaly, doprovodný program byl také minimalizován a přizpůsoben aktuální epidemické situaci a platným vládním opatřením,“ dodala. Podobně jako v rámci vánočního stromu na Staroměstském náměstí, i na „Míráku“ proto proběhlo slavnostní rozsvícení stromu bez účasti veřejnosti.

Obdobně na tom byly i jiné městské části. „Vánoční akce musely být pochopitelně rušeny. Z toho důvodu Praha 1 pořádá on-line koncerty, zejména Kostelní slavnosti s Markétou Fassati a online koncerty z Malostranské besedy, kde například o Silvestru vystoupí Ivan Hlas trio,“ odpověděl mluvčí Prahy 1 Martin Šebesta. Dodal, že letošní náklady na vánoční výzdobu byly zhruba o 70 tisíc korun nižší, než tomu bylo loni. „Letošní částka nebyla epidemiologickou situací ovlivněna. Stejně tak nebyl ovlivněn ani typ výzdoby,“ doplnil s tím, že náklady činily 1,1 milionu korun.

Také v Praze 7 si nejsou vědomi toho, že by radnice na vánočním zdobení ulic či náměstíček šetřila. Oproti loňsku by měla být výzdoba beze změn. „Tradiční akce a kulturní programy, které každoročně v Praze 7 pořádáme v adventním období, se letos bohužel uskutečnit nemohly. Určitě jsme se však nechtěli sváteční atmosféry na Sedmičce zcela vzdát,“ sdělila místostarostka Hana Třeštíková (Praha 7 Sobě). Nejinak tomu bylo i v dalších městských částech.
Staroměstské náměstí o Vánocích roku 2020. Kvůli pandemii zmizely stánky, i výzdoba je skromnější
Autor: Peter Čech

Změna rozmístění

Jiné rozvržení vánočních dekorací však přece jen zvolili v Praze 10. Opět nikoliv kvůli koronaviru. „V ulici Na Padesátém byla zdvojená světla na každé lampě moc intenzivní, nově jsou tedy na každé druhé lampě,“ vysvětlil mluvčí vršovické radnice Jan Hamrník, proč se někomu může ulice zdát po nocích méně osvětlenější, než v předešlých letech.

Odstraněné svítící dekorace neskončily nikde zašantročené. Radnice jimi vůbec poprvé ozdobila Zahradní Město. „Konkrétně se jedná o část ulice Jabloňová - od křížení s Ostružinovou po křižovatku s ulicí v Korytech,“ dodal Hamrník.

Vánoce hrou

„Ducha Vánoc jsme se snažili občanům zprostředkovat alespoň přes sociální sítě. Rozsvěcování stromků jsme natočili, a lidé si tento symbolický moment mohli užít alespoň ve videokoláži,“ uvádí Hamrník. Praha 10 navíc k adventnímu času přikročila formou „Vánoce hrou“.

„Advent jsme občanům zpříjemnili také velkou vědomostní soutěží. Od první do poslední adventní neděle proběhlo na instagramu celkem deset kvízů na konkrétní téma,“ přiblížil. Lidé tak mohli hádat třeba v kategorii sport, osobnosti Prahy 10 či její historie. Podle Hamrníka se do soutěže zapojilo přes 300 obyvatel. Praha 10 nebyla jediná takto nápaditá radnice na území hlavního města.

Nikoliv do virtuálního, ale skutečného světa zasadila totiž Praha 8 dobrodružnou hru pro děti a dospělé, která spočívá v pátrání po umístění  vůbec prvního českého vánočního stromku, který se v Libni rozsvítil v roce 1812. „Účastníci zažijí dobrodružství, poučí se, pobaví se, projdou se na čerstvém vzduchu a mohou i vyhrát dárky pod stromeček. Celou hrou účastníky provází plechový vojáček, jehož příběh bude odhalen u posledního stanoviště,“ vysvětluje mluvčí libeňské radnice Martin Šalek s tím, že soutěž ještě potrvá do 6. ledna příštího roku.

„Úkolem účastníků hry je hledat QR kódy s obrázkem vojáčka na 11 stanovištích, na kterých jsou připraveny dvě otázky. Na každém stanovišti si pak účastník vepíše jedno slovo do vyplňovačky tak, aby na konci vyšla tajenka,“ dodal Šalek s tím, že hra začíná u Libeňského zámečku, kde se zájemci dozvědí o dalších indiciích, které je zavedou na vytoužené místo.

Nicméně pozor! I pokud dopředu víte, kde se první vánoční stromek v Libni nacházel, a vezmete to cestou zpříma, zdaleka nemáte vyhráno. „Pokud budou chtít účastníci soutěžit o cenu hlavní, musí k tomu vymyslet básničku na téma Vánoce a Libeň a použít u toho co nejvíce slov z tajenky, minimálně 5,“ uvádí Šalek. „Vyhodnocena a odměněna bude ta nejoriginálnější.“

Fotogalerie
78 fotografií