„Cílem je, aby žulové kvádry splynuly s historickým okolím a minimalizovali jsme rušivý dojem z těchto účelových bezpečnostních prvků v městské památkové rezervaci,“ uvedl v tiskové zprávě primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN).

Žula je podle Hofmana nejčastěji používaným materiálem v pražské dlažbě, jednoduše opracovaný kámen tak nebude rušivým prvkem v Pražské památkové rezervaci. V pátek položené kvádry mají rozměry 50 krát 50 krát 100 centimetrů. Vždy dva bloky jsou k sobě přišroubované, aby splnily nároky na bezpečnost. Jejich hmotnost je asi 1300 kilogramů, přičemž původní bloky shodné délky vážily 520 kilogramů. Cena jednoho kamenného kvádru je 39.000 korun a vyrábí je společnost Mozis ze žuly z Mrákotína.

Budou i jinde

Podobné kvádry je možné vidět například na Mariánském náměstí. Podle mluvčího magistrátu by se tyto bezpečnostní kvádry ze žuly měly objevit i na náměstí Republiky.

Město rozestavuje betonové bloky při svátcích například na Václavském náměstí či náměstí Republiky. Na Staroměstském náměstí jsou nastálo instalovány od září 2017. Umístění zábran souvisí s bezpečnostní situací ve světě a útoky, při kterých teroristé vjeli do davu vozem.

Fotogalerie
48 fotografií