Gynekologicko-porodnická klinika FNKV poskytuje zdravotní péči v širokém rozsahu oboru gynekologie a porodnictví. Pečuje nejen o pacientky s fyziologickým těhotenstvím (tedy bez komplikací, pozn. red.), ale také o rizikové rodičky, kterým bude k dispozici od ledna jednotka novorozenecké JIP. 

Dříve jsme museli předčasně narozená miminka převážet do jiných zařízení. Což byl stres nejen pro dítě, ale samozřejmě i pro maminku. Naše nové oddělení umožní maminkám a jejich dětem být od začátku až do propuštění spolu,“ vysvětlil Miloš Černý, primář novorozeneckého oddělení s JIP.

Od 1. ledna 2021 bude oddělení zabezpečovat péči o lehce a středně nezralé novorozence. Pečovat tedy bude o miminka narozená po 32. týdnu těhotenství (standardně těhotenství trvá 40 týdnů, pozn. red.), s porodní váhou minimálně 1500 gramů. Hlavní předností nového oddělení je kromě možnosti zůstat s nedonošeným miminkem i mnohem větší komfort pro maminky.

Místo až pro šest miminek

Novorozenecká JIP je od zbytku oddělení oddělena dveřmi s fialovým nápisem. Barva nebyla vybrána náhodou, fialová je totiž barvou nedonošených dětí. Mezinárodním dnem nedonošených dětí je 17. listopad, kdy se každoročně po celém světě rozsvítí hlavní památky, důležité budovy i divy přírody purpurovou barvou.

Na oddělení je šest míst pro předčasně narozená miminka. Část jsou inkubátory, část vyhřívané postýlky. Od začátku jsou maminky se svými dětmi v kontaktu, provádí se bonding (vytváření prvotní, bezprostřední vazby mezi matkou a novorozeným dítětem, pozn. red.) a sestry radí s kojením.

Snažíme se maminky co nejdříve zacvičit, aby mohly své děti kojit. Pokud se děťátko nechce ze začátku přisát, máme k dispozici odsávačky. V případě, že se rodičce ještě mléko netvoří, máme dostatečné zásoby z kojenecké banky,“ řekla Blesku Veronika Krejčová, vedoucí lékařka novorozenecké JIP.

Osobní přístup

„V dnešní době se už opustilo od neosobní a takové strojové péče. Dnešní rodičky upřednostňují osobní přístup a hlavně soukromí. I z tohoto důvodu jsme rekonstruovali naše porodní sály, kde dřív byly rodičky vedle sebe, nyní má každá svůj osobní pokoj. Na rekonstrukci porodních sálů tak logicky navázalo nově vzniklé oddělení novorozenecké JIP. Nyní můžu říct, že u nás mají rodičky stejný komfort, jako by ho měly například doma, ale s tím rozdílem, že poblíž je připravený tým profesionálů, kteří mohou při sebemenší komplikaci ihned pomoci,“ dodal primář Černý. 

Spolupráce s klinikou plastické chirurgie.

Primář také sdělil, že neonatologické oddělení FNKV bude nově spolupracovat s Klinikou plastické chirurgie. Ta bude zajišťovat perioperační péči o děti s vrozenými vadami. Především pak o novorozence s rozštěpem rtu.

Fotogalerie
11 fotografií