Desítky lidí se před šestou večerní sešly u budovy Národního divadla. Někteří si přinesli papírová či kovová srdce, další měli například Havlovu fotografii. Průvod vedli textař a publicista Michal Horáček s hudebníkem a bývalým politikem Michaelem Kocábem, i oni společně nesli srdce, tedy symbol, který byl s Havlem spojen. Lidé prošli přes Smetanovo nábřeží, Karlův most a Malostranské náměstí až na Hradčanské náměstí. Někteří skandovali Havlovo jméno a těsně před cílem začali zvonit klíči.

Hosté pak promluvili u sochy Tomáše Garrigua Masaryka. Socioložka Jiřina Šiklová uvedla, že je ráda, že Havla zažila, znala a že dal „image“ České republice. Připomněla, že když v 90. letech cestovala, tak když řekla, že je z Československa, lidi napadla Praha a Havel. „Tak jsem si říkala: ,No, to je dobrý'. Byla jsem ráda, že k této republice patřím. A také jsem byla ráda, že on byl tím prvním naším znovu prezidentem,“ poznamenala socioložka.

Kocáb mimo jiné řekl, že Havel během svého prezidentského období připomínal hodnoty svobody, nezávislosti a pravdy. Zdůraznil, že je třeba udělat maximum pro to, aby byly udrženy. „Stojíme tady pod sochou Tomáše Garrigua Masaryka, našeho prvního prezidenta, a ve 30. letech byl přijat takový zákon zvláštní, který zní: 'Tomáš Garrigue Masaryk zasloužil se o stát.' Já si myslím, že úplně stejným právem a stejnou pravdou by bylo, kdyby Parlament přijal takový krátký zákon: 'Václav Havel zasloužil se o stát.' Myslím si, že by to bylo hodně dobrý,“ prohlásil pak Horáček. Podotkl, že na něj nejvíc zapůsobila Havlova statečnost, kterou vidí jako inspiraci. Dodal, že důležitější než zákon je, aby se scházeli lidé, kteří jsou vděční za to, že se „Havel choval statečně a inspiroval nás“, a to ve svobodném státě.

Svíčka pro Havla

Na Jungmannovo náměstí lidé chodili už od jedenácti hodin. Celá akce vyvrcholila mší v nedalekém kostele panny Marie Sněžné. Někteří sem vážili cestu i zdaleka. „Jedu až od Kokořína, ale jedu ráda,“ říká jedna z žen, která si přivezla s kamarádkou hned celé balení svíček. „V této době na něj vzpomínáme, a to hrozně často, protože tahle doba se nám absolutně nelíbí,“ řekla.

Lidé si tam mohli koupit i svíčky, placky nebo malá srdíčka. Náhodní kolemjdoucí, i ti, kteří přišli cíleně, tu také své vzpomínky na Havla, nebo vzkazy, mohli napsat do knížky. „Václave! Jistě se v hrobě obracíš. Jistě bys byl nešťastný a bezradný. Ale dával bys naději, dáváš i tak, tvoje slova stále žijí," zněl jeden ze vzkazů.

Někteří se neubránili srovnání Havla se současným prezidentem. „Václave, probuď se. Miloš se zbláznil,“ objevilo se mimo jiné v knize, která byla k dispozici všem, kteří do ní chtěli něco zaznamenat. Většina lidí uváděla, že jim první polistopadový prezident chybí. „Václav Havel nám přinesl to nejdůležitější. Naději. A to nás drží nad vodou,“ zněl další ze vzkazů.

Veřejné čtení

Z Havlova díla od rána četl jeden z organizátorů akce – Jakub Bouček. Kvůli počasí si ale musel dávat poměrně často přestávky. „Jak je zima, tak člověk nevydrží dlouho číst, aniž by přestal artikulovat,“ uvedl. Proto si také vybral spíše kratší ukázky, například známou esej Moc bezmocných.

Bouček sám na Havla vzpomíná hlavně jako na prezidenta, na kterého mohl být hrdý. „To je něco, co mi poměrně dost chybí v posledních už pomalu desítkách let. Málokterý politik se stane inspirací,“ řekl Blesku. Dodal, že je také rád, když se za politiky nemusí stydět a může na ně být hrdý. „Od dob Václava Havla se to ale stává velmi zřídka,“ dodal.

»Škoda, že se k Havlovi nehlásíme«

Pieta se konala také na vinohradském hřbitově, kde je Havel pohřbený. Navštívil ji mimo jiné předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Já teda musím říci, že, co mě napadlo, je, co by tomu dneska Václav Havel řekl, že před chvílí byl za pomoci hlasů komunistů schválený státní rozpočet. To mě napadlo jako první. Omlouvám se, že to tak upřímně říkám,“ uvedl při pietě Vystrčil. Později dodal, že ho to však nepřekvapilo.

Je velká škoda, že se nedokážeme k těm jeho (Havlovým) hodnotám dostatečně hlásit. A že dáváme přednost té hmotě a těm penězům před hodnotami. Dlouhodobě se to vždycky Česku nevyplatilo. Takže doufám, že tentokrát třeba i díky českému Senátu tomu tak nebude,“ konstatoval Vystrčil. Šéf Senátu řekl, že se s Havlem nikdy přímo nesetkal, jen si kdysi podali ruku. Politik také zdůraznil, že měl Havla rád.

Video
Video se připravuje ...

Davy lidí se přes den zastavovali na Jungmannově náměstí, aby zapálili svíčku za Václava Havla. (2018) David Zima

Fotogalerie
108 fotografií