Viktorka v současnosti na stadionu v Seifertově ulici ani nehraje, protože neodpovídá technických požadavkům ligy. I kvůli tomu se řeší, co vlastně se stadionem bude. Vedení klubu v otevřeném dopise už dříve radnici upozorňovalo, že klubu hrozí ztráta licence a stadion vyžaduje investice. Slibuje, že do rekonstrukce investuje 25 milionů a po prodeji další investice v řádu desítek milionů. Tvrdí, že nabízí Praze 3 velkorysý návrh. Klub se také chce zavázat, že do 10 let vybuduje nový stadion a nabízí i možnost zpětného odkupu v případě, že nedodrží podmínky smlouvy.

Majitel klubu Martin Louda na jednání zastupitelstva vystoupil, představil se jako muž, který klub vydražil a finančně ho stabilizoval. „Mě nesmírně mrzí, že si nevážíte někoho, kdo klub zachránil před jistým zánikem. Zároveň mě strašně mrzí, že v radnici nemám partnera,“ řekl. Dodal, že nabízí variantu odkupu, která přinese udržitelnou budoucnost klubu, podpoří rozvoj sportu na Praze 3 a nebude stát daňového poplatníka vůbec nic. 

Obavy o budoucnost fotbalu

Praha 3 jednala o odkupu primárně s majitelem klubu, z vedení radnice ale zaznívají obavy, že nabídka Loudy garantuje existenci fotbalu na Žižkově jen do roku 2025 a nedává dostatečné záruky, že tam zůstane i poté. Naopak mu nabízí pronájem za korunu ročně a investici 25 milionů. Mezi zastupiteli také panují obavy, že nabídka stavby nového stadionu znamená, že klub se odstěhuje do nějakého jiného stadionu úplně mimo Žižkov. S tím ale majitel klubu nesouhlasí a nevěří tomu, že radnice je schopná se o klub postarat. „Ze současné situace jasně vyplývá, že vy toho nejste schopni, a nikdy nebudete, protože to už historie opakovaně ukázala,“ řekl radním.

„Pustíte nás tam?“

Od starosty zazněla i kritika na adresu dřívějšího vedení radnice. Jiří Ptáček  zmínil, že problematické jsou pozemky okolo stadionu. Ty patří soukromým společnostem včetně přístupu na stadion. Původně klubu patřily všechny pozemky, městská část ale pozemky od 90. let prodávala. „Městská část v podstatě prodala parkoviště a zázemí svého stadionu,“ řekl starosta na adresu svých předchůdců, mezi které zahrnul i bývalého starostu Alexandra Bellu z ODS. Upozornil také, že Louda je jedním z majitelů parku, přes který vede přístup na stadion. Opakovaně vyzýval majitele klubu k tomu, aby společně hledali nějakou možnost záchrany klubu. Musí podle něj existovat i jiné cesty, než prodej s garancí do roku 2025. 

Starosta také promítal obrázek, který zobrazuje pozemky v majetku města. Poznamenal, že pokud by se městská část pustila do rekonstrukce sama, hrozí, že investuje desítky milionů do opravy stadionu, ten  pak bude sice vyhovovat podmínkám ligy, ale majitelé okolních pozemků se můžou rozhodnout, že tam nikomu neumožní vstup. „Problém je, že i když ho uděláme nový a krásný, tak nám hrozí, že se na něj prostě nedostaneme,“ poznamenal. Dodal také, že na investice do stadionu je už vyčleněno v rozpočtu radnice 25 milionů korun.

Tento obrázek promítal starosta Jiří Ptáček na zastupitelstvu. Červená čára ohraničuje pozemky v majetku městské části.
Autor: Facebook Jiří Ptáček

Bývalý starosta při jednání při rozpravě řekl, že souhlasí s kritikou vedení městské části ze strany vlastníka klubu. „Chaos, neprofesionální jednání, špatný management a neumětelství v rámci rozhodování,“ řekl na adresu radních. Velkou část jednání pak již ale strávil mimo jednací sál. 

„Už chybí jen pandy“

Piráti upozorňovali na to, že majitel klubu odmítá jakoukoliv variantu, kdy by stadion nezískali. Místostarosta Štěpán Štrébl (Piráti) řekl, že pokud by se dohodli na pronájmu, tak se můžou dohodnout během dvou týdnů. Nabídku městské části označil jako “královskou„ a vyzval fanoušky Viktorky, aby se ptaly majitele Loudy, proč odmítá nájem za jednu korunu. Piráti tvrdí, že vůbec nejde o fotbal, ale o snahu získat lukrativní pozemek, odkud by klub brzo zmizel.

Štrébl kritizoval i kampaň vedení klubu, které rozdává po Žižkově letáky a vytváří podle něj pouze emotivní tlak, který označil za klasickou taktiku developerů. „Tady už chybí jen pejsci z útulku a panda,“ poznamenal.  „Proč radši ty peníze nevezmete a neinvestujete do budoucnosti klubu,“ narážel na nabídku majiteli klubu od městské části.

Majitel klubu Martin Louda po jednání zastupitelstva upozornil na to, že v lednu musí klub fotbalové asociaci říct, kde vlastně bude hrát. „Na to nám dnes radnice, která je za licenci dle nájemní smlouvy odpovědná, nedokázala odpovědět. Předpokládám tedy, že naši nabídku bezodkladně okomentují a my ji po vzájemné shodě upravíme,“ říká. Posteskl si také, že celá záležitost se mohla řešit už před několika měsíci a teď už mohla být na stole dohoda. Podle něj je teď pomyslný míč v tomto zápase o budoucnost Viktorky na straně radnice. „Je na čase říci, jak naši nabídku upravit, nebo nám předložit oficiální protinávrh,“, dodává.

Fotogalerie
8 fotografií