Radek Žalud se už dříve angažoval v různých charitativních akcích nebo pomoci lidem s handicapem. Nápad rozdávat pomoc potřebným vznikl spolu se spolkem, který Radek s Miloslavem Ondrou původně založili kvůli sbírce na jeho podporu.  V adventním čase se pustili do rozdávání věcí z potravinové banky. „Byť je člověk sám v průšvihu, tak se snaží pomáhat druhým,“ říká zpěvák a naráží tím na svou kauzu. V okolí hlavního nádraží se v rámci sbírky rozdávalo ovoce, trvanlivé potraviny, máslo i třeba roušky. Minulý týden to bylo kolem půl tuny potravin, k nádraží chodí hlavně lidé bez domova, někdy i matky s dětmi.

Radek s Miloslavem Ondrou také pomoc vozí přímo samoživitelkám, kromě potravin pro ně mají i plenky nebo hygienické potřeby. Pomohli také jeho dlouholeté kamarádce Aleně Vítek, která je nevidomá a má i další zdravotní problémy. „Když člověk dostane dva nebo tři balíky plen, tak ušetří peníze na to, koupit třeba lepši mléko nebo jogurty,“ říká Alena. 

Sama se stará o dceru

Přestože je nevidomá, dokáže se bez problému postarat o čtrnáctiměsíční dceru Šarlotu. Od svého okolí vyžaduje, aby ji brali jako běžného člověka, co se chce starat o svou dceru. Zažila i to, že se doktoři zdráhali pustit ji samotnou domů z porodnice, protože nevěřili, že se dokáže o dítě sama postarat. Lékařům předvedla, že to zvládne a s pomocí sestřiček se naučila dceru nakrmit nebo přebalit. 

Teď už je úplně samostatná, občas se jí hodí pomoc od kamarádky, která jí pomáhá hlavně v praktických věcech, jako třeba uklidit něco, čeho si nevšimne, nebo přečte dceři knížky, které zatím nemá přeložené do Braillova písma. Spíše jí tedy pomáhá postřehnout věci, kterých si jako nevidomá nemůže všimnout. „Je také fajn, když přijde a vezme ji na procházku v kočárku. My spolu sice chodíme na procházky, ale já ji nemůžu třeba říkat, co je kde za zvířátka,“ říká. Chce ukázat, že handicapovaní lidé se umí postarat o děti, sama se dřív také věnovala dobrovolnické činnosti v nadaci Světluška.

Nejen potravinová pomoc

Celou akci rozdávání potravinové pomoci má na starost hlavně Miloslav Ondra, který se filantropické činnosti věnuje již dlouho. Kromě potravin se rozdává i polévka nebo teplé nápoje. Lidem, kteří žijí na ulici, ale pomáhá i s řadou dalších věcí, nabízí jim i například právní poradenství, když se dostanou do problémů nebo řeší nějaké záležitosti s úřady. Radí jim, jak postupovat, když dostanou pokutu nebo třeba ztratí občanský průkaz. Dokáže sehnat pomoc i pro lidi, kteří mají problémy s drogami a nasměrovat je k další pomoci.

Kromě těchto akcí rozváží pomoc nejen samoživitelkám, ale i například seniorům. S rozdáváním pomoci chce také pokračovat příští rok zhruba v polovině ledna. „Raději zapálit malou svíčku než proklínat tmu,“ je jedno z hesel, kterými se řídí. Radek Žalud letos přišel o rodinné úspory, když chtěl pomoci s byznysem jeho kamarádovi. Ten mu ale peníze nevrátil a došlo i na trestní oznámení. Na pomoc jemu a jeho rodině, která přišla o úspory, vznikla sbírka s transparentním účtem. 

Fotogalerie
47 fotografií