Třeba kříženec rotvajlera Roxy už tu bude trávit druhé Vánoce, do útulku se dostal v lednu 2019. Devítiletý pes potřebuje spíše zkušeného majitele s autoritou a moc dobře se nesnáší s dalšími psy. 

Právě starší pejsci často v útulku na nové páníčky čekají dost dlouho. Štěstí měla nedávno například Fenka Pixie, kterou nechal původní majitel přivázanou k tyči s cedulkou, že se jí vzdává. Majitele nakonec našla po 288 dnech nedobrovolného pobytu v útulku.

Psí babička

Štěstí ale zatím neměla například třináctiletá psí babička Asta, ta tu čeká na adopci podobně jako Roxy skoro dva roky. Jedná se o křížence německého ovčáka, je bohužel dost plachá a na nového majitele si podle vedení útulku bude muset dlouho zvykat na procházkách ještě před adopcí. Je to ideální psí kamarádka k někomu, kdo má dům se zahradou, kde pro ní bude dost místa i uvnitř.

A od listopadu 2018 tu také čeká na nový domov Bruno. Někdy je adopce komplikovaná tím, že psi nemají moc dobrý vztah k lidem. Bruno se do útulku dostal ještě jako štěně, bohužel asi nemá moc dobrou zkušenost s lidmi a je hodně nedůvěřivý a může být někdy i agresivní. Když si na někoho zvykne, je z něj skvělý parťák, potřebuje ale páníčka s přirozenou autoritou. Ale přesně o takováto zvířata se zaměstnanci útulku starají, a to i během svátků. A nejen o psy.

Koza vodomilka

Zaměstnanci se občas setkají i se zvířaty, která nejsou běžně ve městě k vidění. Asi před měsícem se sem dostala například koza kamerunská, o které se na na webu útulku píše jako o „koze vodomomilce“. Odchytová služba ji totiž zachránila z rybníka nedaleko Uhříněvsi.

Do vody se jí podařilo dostat snadno, pak ale v ledové vodě ztuhla a nemohla se dostat ven. Hodně plaché zvíře nakonec museli v útulku doslova nosit na zádech, protože nechtěla opustit chlívek. „Koza, kterou zaměstnanci pojmenovali Madla si nyní již užívá sena a klidu. Doufejme, že si z celé události vezme tato vodomilka ponaučení, tedy že pokud se z ní nestane otužilec, má se koupat zásadně v létě,“ doporučují jí lidé z útulku.

Přijďte na Štědrý den!

Do trojského útulku běžně chodí každý měsíc až dva tisíce návštěvníků a někteří si  domů odvedou nové čtyřnohé kamarády. Nyní je však provoz omezený hlavně kvůli epidemii koronaviru, pejsci však o dárky od návštěvníků nepřijdou. Útulek se pro veřejnost otevře na Štědrý den, od 10:00 do 16:00. „Pokud máte doma třeba přebytečnou deku, která se dá prát, obojek, zvířecí předměty denní potřeby, nebo zkrátka chcete našim svěřencům přilepšit, jistě ocení něco dobrého na zub,“ zve vedení útulku.

Vánoční stromeček už tu mají připravený. V pondělí ráno pod něj první dárky za pražský magistrát položil náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Přivezl pytle granulí a kartony konzerv. Také vyzval Pražany, aby jeho příklad následovali. „Pokud chcete přinést opuštěným psům a dalším zvířatům dárek v podobě dek, granulí, hraček, obojků a dalšího vybavení, jste na Štědrý den v našem trojském útulku vítáni. Pejsci budou rádi,“ uvedl.

Video
Video se připravuje ...

Vánoční krmení v ZOO Praha. (2019) Karel Kopáč

Fotogalerie
24 fotografií