„Nesouhlasíme s rozhodnutím ministerstva, které odmítlo odvolání hlavního města Prahy proti rozhodnutí o povolení stavby. Nezbývá nám nic jiného než se bránit soudní cestou,“ řekla Marvanová. S postupem podle ní souhlasili radí jednomyslně.

Zvláštní stavební úřad pražského magistrátu povolil stavbu nové plavební komory loni v srpnu. Vedení města tehdy uvedlo, že rozhodnutí se opírá o nesprávné a nezákonné stanovisko magistrátních odborů památkové péče z listopadu 2011 a odboru územního rozvoje. Zároveň je v rozporu s veřejným zájmem a je nepřezkoumatelné.

Musí rozhodnout soud

Z výše uvedených důvodů se proti souhlasnému stanovisku úřadu město odvolalo. Odvolání nyní ministerstvo zamítlo. „Jinak než žalobou se bránit nemůžeme,“ dodala Marvanová.

Nechceme víc lodí

Podle samospráv povede stavba nové komory k vyššímu provozu velkých lodí, který je už nyní v centru Prahy nadměrný - stávajícím smíchovským zdymadlem projíždí ročně zhruba 28 000 lodí. Vedení města se bojí většího znečištění ovzduší a hluku, stejně jako narušení atmosféry centra města.

„Vybudování nové plavební komory na Smíchově odmítáme. Centrum Prahy je místo s druhým největším znečištěním vzduchu v republice, a proto nechceme do centra města přivádět další lodě, které vypouštějí škodlivé emise a způsobují nadměrný hluk. Nechceme ani navyšovat provoz turistických parníků, které v současné době tvoří devadesát procent provozu na Vltavě,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) pro Blesk.cz.

Komora má být 55 metrů dlouhá, 11 metrů široká a má být umístěna na opačné straně Dětského ostrova než ta stávající. V případě, že povodí získá pravomocné povolení, by stavba měla trvat dva až tři roky a podle dokumentace k územnímu rozhodnutí by vyšla na zhruba 530 milionů korun.