Pražská výletní tramvaj T3 Coupé v Německu soutěžila  v kategorii Letectví, námořnictvo a železnice. Nejvyšší ocenění, tedy cena Gold, kterou získala i T3 Coupé, porota German Design Award  uděluje za „excelentní, komplexní a inovativní designový počin, který je zásadním obohacením celého odvětví,“ stojí na stránkách soutěže. Pro T3 Coupé je to po loňském úspěchu v Red Dot Design Award už druhé mezinárodní ocenění.

Mezinárodní úspěch

Porota ocenila vkusné sladění historického designu od Františka Kardause, ze kterého Marešová vycházela, s moderními prvky. „Designérka vytvořila most mezi tradicí a inovativním designem. Velká panoramatická okna klenutá nad střechou nabízejí velkorysý výhled. Díky nim je současně v interiéru dostatek denního světla. To spolu s moderním bílým nábytkem v kabině vytváří přátelskou a prosvětlenou atmosféru. Design interiéru s centrálně umístěným barem má také velmi kvalitní vzhled, což slibuje mimořádný zážitek z cestování,“ ohodnotila mezinárodní porota projekt tramvaje.

Tramvaj designérky Marešové porazila například tichou jachtu, která je poháněna pouze solární energií, nebo smart okénka do letadel, která lze ovládat podobně jako chytrý telefon a která se přejetím prstu ztmaví nebo naopak projasní.

Pražská ikona

„Před dvěma lety jsme představili veřejnosti tramvaj T3 Coupé. Moc mě těší, že se tramvaj stala neodmyslitelnou součástí Prahy a zájem o projížďku má stále více jejích fanoušků. Mám samozřejmě velkou radost z tohoto ocenění, které je velkým zadostiučiněním nejen pro mě, ale pro celý tým,“ přiznává designérka Anna Marešová.

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadala první jízda nejnovější tramvají Dopravního podniku. David Zima

T3 Coupé vyjela poprvé do pražských ulic 24. října 2018. Designéři novou tramvaj navrhli a DPP celou realizaci financoval a zároveň výletní tramvaj i provozuje. „To, že tramvaj T3 Coupé dostala další významné mezinárodní ocenění, nás jen utvrzuje v tom, že to byl tehdy dobrý nápad. Zatím to vypadá, že se z T3 Coupé pomalu stává ikona pražské MHD, což nám dělá samozřejmě obrovskou radost,“ pochvaluje si Jan Šurovský, člen představenstva DPP a technický ředitel – Povrch.

Za dva roky svého fungování podnikla T3 Coupé více než 400 jízd a svezlo se v ní přes 6 000 lidí. „Bohužel pandemie koronaviru ovlivňuje i nás. Za letošek jsme kvůli vládním nařízením nemohli vypravit tolik jízd jako v letech předešlých. Věřím ale, že se vše brzy vrátí do starých kolejí,“ dodal Šurovský.

Historie soutěže sahá až do dob SRN

German Design Award organizuje německá Rada pro design, která vyhledává a oceňuje jedinečné počiny na poli produktového a komunikačního designu. Ocenění z této soutěže jsou tak jedny z nejprestižnějších. Historie celé soutěže sahá až do roku 1969. Tehdy byla první ocenění za design udělena ještě v rámci soutěže Federal Award for Good Design, která se konala ve Spolkové republice Německo. V roce 1992, a pak v roce 2006 se soutěž přejmenovala. Od roku 2012 ji známe pod aktuálním názvem German Design Award.

Fotogalerie
28 fotografií