Na svět se šedivá opička dostala před půl dvanáctou. Pro jedenatřicetiletou Mawar jde o již čtvrtého potomka, pro devatenáctiletého Pagyho teprve o prvního. Podle Miroslava Bobka je nově narozené mládě prvním vnoučetem našeho Kamy (1971 – 2013), který se také narodil v Praze, a to rodičům pocházejícím ještě z volné přírody.

„Přestože byl Kama odchováván uměle, chovatelka paní Gottfriedová ho dokonce vozila v kočárku. Kamu měl dva syny. Filipa, který žije v Bratislavě, a Pagyho, jenž se dnes stal otcem,“ vysvětloval ředitel na Facebooku spletitý rodokmen orangutanů.

Nejcennější mládě v Evropě

Podle Bobka je rodokmen důležitý, neboť novorozené mládě je jediným pravnoučetem orangutanů, kteří přišli do zoo z lesů Sumatry, a je proto geneticky mimořádně cenné. „Dokonce si troufám tvrdit, že nejcennější v Evropě,“ píše Bobek.

Odpoledne pak orangutanní rodinka včetně novorozeného mláděte vyrazili ze zázemí do expozice Indonéské džungle. „Mládě již začalo pít a Mawar se o něj dobře stará, alespoň prozatím, a odhání od něj i svou starší dceru, zvědavou Diri. Snad všechno dobře dopadne a 17. listopad pro nás bude rovnou dvojitý svátek! Kéž by… Byl by to velký úspěch našich chovatelů i celé Zoo Praha,“ těší se ze vzácného přírůstku ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Fotogalerie
23 fotografií