Mezinárodní den studentstva podle UK začne pietními akty, které připomenou tragické události podzimu 1939. Představitelé univerzity mezi devátou a desátou hodinou položí věnce u Hlávkovy koleje a pamětní desky Jana Opletala v Žitné ulici. V průběhu dne pak dorazí také na Národní třídu a do kasáren v Ruzyni.

Busta Eduarda Alberta, jehož jméno nese ulice na pražském Novém Městě a tamní komplex univerzitních budov, bude odhalena v 10:30 ve Fyziologickém ústavu 1. lékařské univerzity UK. Eduard Albert (1841-1900) patřil k nejznámějším lékařům naší historie. Ve své profesi vynikal, léčil pacienty z různých společenských vrstev včetně císaře Františka Josefa I, na svou dobu byly pozoruhodné například operace kloubů, které prováděl. Albert psal také básně a zajímal se i o politiku. Podporoval české studenty a umělce v německých zemích.

Rektor UK Tomáš Zima v pátek také uvedl, že se univerzita připojí k iniciativě Korzo Národní - Díky, že můžem!, tím, že v 17:11 nasvítí budovu Karolina v barvách české trikolory.

Ve Velké aule Karolina se pak večer uskuteční akce, během níž budou mimo jiné předány Ceny Bedřicha Hrozného, Cena Miloslava Petruska, Cena Arnošta z Pardubic a vědecké podpory Donatio. Akce bude streamována na internetu. Vystoupí na ni rektor Zima, místopředsedkyně Nadace Nadání, Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových Marie Karfíková a studenti UK.

Konference

UK v pátek také informovala o pondělním on-line výročním zasedání Aliance 4EU+. Rektor Zima na něm převezme předsednictví aliance od prezidenta pařížské Sorbonny Jeana Chambaze. V rámci aliance vedle UK a Sorbonny spolupracují také Milánská, Kodaňská a Varšavská univerzita a Univerzita Heidelberg.

Akademici budou na konferenci hovořit například o propojení vědy a výuky, vytváření společných programů i mobilitě studentů a vyučujících. Od 16:00 začne veřejná část programu, taktéž přenášená přes internet. Aliance na ní představí tři desítky společných výzkumných projektů.

Fotogalerie
10 fotografií