Jen co polevila první vlna pandemie koronaviru a kulturní instituce se mohly znovu nadechnout a otevřít, Museum Kampa zachvátil v polovině července požár technické místnosti. Rozsah škod byl odhadnut na desítky milionů korun.

„Když jsme se začali nadechovat a radovat se, že nás korona nezabila, přišla takováhle obrovská rána. Kdyby to mělo vést k tomu, že bude muzeum třeba půl roku zavřené, tak sice sbírky přežily, ale přichází ekonomická smrt muzea,“ okomentoval tehdejší situaci předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových, která muzeum vede, Jiří Pospíšil. Nejčernější předpoklady se ale naštěstí nenaplnily.

S financemi pomohla sbírka

I když se povedlo muzeum 14 dní od požáru provizorně otevřít, ztráty byly veliké. I z těchto důvodů byla hned dva dny po požáru, tedy 17. července zřízena veřejná sbírka, kam mohl každý přispět libovolnou částkou. Nakonec se do sbírky zapojilo 288 dárců, kteří Museu Kampa poslali dohromady 339 620 korun

Všem dárcům moc děkujeme. Díky nim se nám podaří překlenout období nuceného uzavření muzea z důvodu požáru. Kvůli této uzávěrce přišlo museum o půl milionu korun na vstupném. Tuto částku nám z části pomůže pokrýt sbírka,“

Komplikované restaurování poničených děl

Nyní se muzeum soustředí na rekonstrukci a restaurování poničených děl. „Rekonstrukci jako takovou má na starosti magistrát, protože budova je jeho. Podle našich informací by městská firma, která má rekonstrukci na starosti, měla dodat novou techniku, což se zatím nestalo. Zatím ale počítáme, že opravy potrvají do jara příštího roku. Uvidíme, jestli se vše stihne v termínu.“ řekl Blesku Pospíšil.

Restaurátorské práce pokračují podle Pospíšila s velkým nasazením. Požár žádný obraz vyloženě nezničil, je ale nutné z nich odstranit mazlavý popílek. „V současné době pracují čtyři restaurátoři přímo v muzeu a snaží se díla očistit. Práce jde pomalu, zvládneme očistit 3-5 děl za týden.“

„Bohužel nestačí obrazy jen omést od prachu. Postupně začínáme zjišťovat, že možná ne všechna díla půjdou vrátit do původního stavu. Pokud by k tomu došlo, škoda by byla takřka nevyčíslitelná,“ dodal Pospíšil. Restaurátorské práce jako takové se zatím odhadují na 2-3 miliony korun.

Plány na jaro

I přes těžkosti pokračuje Museum Kampa v přípravě jarních výstav. „Na jaro chystáme dvě nové expozice. Jedná se o konstruktivistu Svatoslava Böhma a také významného českého sochaře Vladimíra Janouška. Doufáme, že situace nám dovolí brzy otevřít,“  uzavřel Pospíšil.

Video
Video se připravuje ...

Vybalení a instalace plátna Alfonse Muchy v Muzeu Kampa Czech News Center/Jan Zázvorka

Fotogalerie
47 fotografií