Pražský kostel sv. Archanděla Michaela, jinak též zvaný kostel sv. Michala, který se nachází v Kinského zahradě, vyhořel na státní svátek 28. října, škody se šplhají do milionů korun, i když podle odborníků je ztráta takto významné historické památky takřka nevyčíslitelná.

Celkovou výši škod nyní řeší pražský magistrát, který je vlastníkem památky ve spolupráci s církví a pojišťovnou,“ řekl v pátek Blesku mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. V jaké fázi jednání jsou, se Blesku do uzávěrky článku nepodařilo z magistrátu zjistit.

Zapálili ho úmyslně?

Dřevěný kostel, který byl do Prahy převezen roku 1929 z Mukačeva jako výraz díků, že se Podkarpatská Rus připojila do tehdejšího Československa, se hasičům přes veškerou snahu nepodařilo zachránit. Policie stále pracuje s možností, že byl kostel úmyslně zapálen neznámým pachatelem. „V současné chvíli stále probíhá prověřování celé věci. K případu nemáme žádné nové informace ke zveřejnění,“ sdělila Blesku mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. 

Sbírka jako další svár v pražské koalici

Praha vypsala hned v pondělí 2. listopadu na obnovu kostela veřejnou sbírku, kterou iniciovala radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě). Na transparentní účet, který schválilo Ministerstvo vnitra, poslal primátor Zdeněk Hřib ze soukromých peněz symbolických 1929 korun - tedy cifru, která odkazovala na rok, kdy se kostel ocitl v Praze. Prostředky se budou shromažďovat na účtu celý rok tedy až do 4. listopadu 2021.

„Dobrou zprávou je, že Národní muzeum má mnohem více informací o stavbě kostela, než jsme čekali. Při obnově velmi pomůže fotodokumentace, dokumentace rozebírání kostela a jeho opětovného sestavování i částečná dokumentace interiéru,“ uvedla radní. Město nyní zbytky památky zabezpečí před deštěm a mrazem.

Video
Video se připravuje ...

V zahradě Kinských na Smíchově hoří dřevěný kostel sv. Michala. (28. 10. 2020) Aktu.cz

O tom, jak velkou finanční částku má město na uvedené konto poslat, ale panují v koalici neshody. Na jednání pražského zastupitelstva minulý týden předložil zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL) návrh, aby Praha na účet poslala už nyní 1 milion korun.

„Teď jsem dal návrh na Radě HMP, aby Praha ihned vložila 1.mil. Kč na opravu kostela sv. Michala. Tento můj návrh předložila radní Hana Kordová Marvanová. Všichni přítomní radní Spojených sil (TOP09, STAN a KDU) hlasovali pro návrh. Návrh zablokovali radní Prahy Sobě a Pirátů. To jen aby se vědělo. Hlavně, že pláčou nad vyhořením,“ napsal radní Wolf na sociální síti facebook.

Teď jsem dal návrh na Radě HMP, aby Praha ihned vložila 1.mil.Kč na opravu kostela sv.Michaela. tento můj návrh...

Zveřejnil(a) Jan Wolf dne Čtvrtek 29. října 2020
Lepší postup je zřídit sbírku a větší finanční prostředky na ni poslat až poté, co opadne zájem dárců,“ okomentoval zmíněný status předseda strany Praha Sobě a starosta Prahy 7 Jan Čižinský, který upozornil, že koalice se jednomyslně shoduje s plánem kostel opravit. K sobotnímu ránu, tedy po pěti dnech od začátku sbírky, se podařilo vybrat 127 837 korun.

Praha to doplatí

Lidé na účet posílají vetšinou několik set korun nebo pár tisíc, lze však najít i příspěvky přesahující deset tisíc a například Michael V. se vzkazem „od Ukrajince na opravu kostela“ poslal 25 tisíc korun. Primátor Zdeněk Hřib k tomu poznamenal, že každá částka se počítá a vzhledem k tomu, že kostel je majetkem Prahy, tak město nakonec zbylou částku doplatí. 

Obnova podle Hřiba rozhodně bude velmi nákladná a proto se hodí jakákoliv pomoc. „Rozhodně to ale není tak, že bychom nechali odpovědnost za obnovu kostelíka jen na bedrech občanů, jak bylo některými kritiky naznačováno. Navíc tito kritici sami na kostelík dosud nepřispěli, to myslím mluví za vše,“ dodal.

Větší částkou přispěje i Praha 5

Do sbírky se také aktivně zapojila Praha 5, na jejímž území se kostel nachází. Městská část chce na obnovu kostela věnovat až milion korun. To ale musí ještě schválit zastupitelstvo. Zatím tedy pětka poslala na transparentní účet 50 tisíc korun.

V zahradě Kinských na Smíchově shořel dřevěný kostel sv. Michala. (28. 10. 2020)
Autor: David Malík

„Požár, který zničil kostel sv. Michaela v zahradě Kinských, napáchal z historického hlediska škodu nevyčíslitelných hodnot. Památka desítky let patřila k nejvýznamnějším pamětihodnostem Prahy 5, proto je naší povinností se přihlásit nejen ke sbírce vyhlášené Prahou, ale hlavně participovat na následné obnově památky,“ říká radní Lukáš Herold (ODS).

„Rád bych tímto vyzval všechny spoluobčany, aby se i v této nelehké době k nám připojili a podpořili městem vyhlášenou sbírku. Za podporu všem již nyní děkuji,“ uzavřel radní.

Fotogalerie
58 fotografií