„Všechna obvinění byla zrušena usnesením státního zástupce Městského státního zastupitelství v Praze,“ uvedl Svoboda.

Policisté na konci roku 2018 obvinili dva zaměstnance hotelu, kteří měli na starost požární zabezpečení objektu. Zabezpečení bylo v době vzniku ohně vypnuté, což byl podle policie jeden z hlavních důvodů tragických důsledků požáru. Pracovníky začala stíhat pro zločin obecné ohrožení z nedbalosti, za který jim hrozilo kvůli způsobeným úmrtím až desetileté tresty vězení. Škoda se vyšplhala na deset milionů korun. Na počátku letošního roku rozšířila počet stíhaných o dalšího cizince a jednu právnickou osobu.

Státní zastupitelství obvinění zrušilo už jednou, policie pak musela doplňovat dokazování. Podle žalobců dostatečně neprokázala, že na pracovníky byla provozovatelem hotelu smluvně přenesena zodpovědnost za plnění povinností požární ochrany. I nyní budou muset kriminalisté dále zjišťovat, kdo měl jaké povinnosti a pravomoci.

Pět mrtvých

Podle dřívějšího vyjádření kriminalistů se požár ze dvora rozšířil do recepce a poté do celého hotelu. V případě, že by správně fungovalo požární zabezpečení, oheň by se podle něj izoloval pomocí speciálních dveří. Ty však byly otevřené, protože zaměstnancům hotelu překážely v průchodu. Zároveň bylo vypnuto elektrické zabezpečení, které kromě požárního alarmu mělo také zajistit vypnutí elektřiny a zapnutí odvětrávání. Právě zamoření hotelu kouřem stálo život všechny oběti.

Hasiči z budovy evakuovali zhruba 80 lidí. Ještě před příjezdem záchranářů zemřeli jednadvacetiletý Němec a o rok mladší Jihokorejka. Dvacetiletá Němka a stejně stará Jihokorejka podlehly zraněním později v nemocnici. V březnu téhož roku se na facebooku hasičů přihlásila rodina dalšího z hostů, který zemřel na následky požáru po dvou měsících v nizozemské nemocnici.

Požár v Náplavní ulici patří mezi nejtragičtější v porevoluční historii.

Fotogalerie
80 fotografií