Oprava se týká dvou portálů do Husovy ulice, které jsou v havarijním stavu. „Po odkrytí povrchových konstrukcí byly zjištěny zcela degradované dřevěné nosné trámy, jak ve stropní konstrukci, tak v nadpraží portálů. Tyto poruchy byly částečně způsobeny dlouhodobým zatékáním ze strany fasády,“ píše se v materiálu. V konstrukci se tak objevily dřevokazné houby a prohnuly se nosné trámy v podlaze, na kterých jsou kamenné sloupy portálů.

Poslední oprava fasád a střech paláce byla provedena před více než 25 lety. Fasády jsou ve velmi špatném stavu a při jejich opravě bude zvláštní pozornost věnována kamennému a štukovému zdobení. Střechy jsou naopak v dobrém stavu. „Stav střech je velmi dobrý, bude proto provedena pouze kontrola krytiny a nejvíce exponovaných částí střešního pláště, jako jsou nároží, úžlabí, okapové žlaby a svody v měděném provedení,“ píše se v materiálu.

Oprava portálů vyjde na asi 16,5 milionu korun a fasády a střechy na dalších přibližně 46,4 milionu. Nynější vrcholně barokní podobu paláce vytvořil stavitel Tomáš Haffenecker podle návrhu vídeňského dvorního architekta Johanna Bernarda Fischera z Erlachu pro hraběte Jana Václava Gallase. Podle odborníků jde o jeden z nejlépe dochovaných šlechtických městských paláců na světě.