„Důvodem opatření je zejména oddálení automobilové dopravy od hrany opěrné zdi, snížení zatížení, a tím její ochrana do doby celkové rekonstrukce Platnéřské,“ uvedla Lišková. Kromě uzavření chodníku a zjednosměrnění ulice budou přesunuta parkovací místa.

Plánované úpravy Platnéřské mají být součástí celkové rekonstrukce a přeměny Mariánského náměstí a jeho okolí. Nyní je chodník na pravé straně ulice ve směru z Křižovnické, který je pod úrovní vozovky, využíván zejména jako odpadkový koš či veřejné záchodky. Město to chce změnit, ulici plánuje vyrovnat a vzniklé prostranství poskytnout Galerii hlavního města Prahy pro výstavy.

Na přilehlém Mariánském náměstí sídlí magistrát, Městská a Národní knihovna a je tu také Clam-Gallasův palác. Dlouho sloužilo primárně jako parkoviště, loni vedení magistrátu vjezd autům zakázalo. Nyní je opět částečně průjezdné ve směru z Husovy a Seminářské do Linhartské.

Plánovaná rekonstrukce by podle magistrátu mohla začít v roce 2022 a má zahrnovat i změny v dopravě. Náměstí by se podle zpracované studie mělo rozšířit k Městské knihovně, takže auta by musela prostranství objíždět kolem Klementina a dále Valentinskou ulicí. Změn by se mělo dočkat také nedaleké náměstí Franze Kafky a Kaprova ulice, kde by mohl být provoz v obou směrech.

Velkých změn nedávno také doznala Národní ulice v centru Prahy - ta se naopak zobousměrnila. Praha 1 změnu iniciovala kvůli zklidnění okolních ulic. Řidiči jimi často projížděli, když hledali místo na zaparkování v Národní a potřebovali se pak vrátit zpět.

Fotogalerie
9 fotografií