Na velké dopravní změny si musejí od 27. září zvykat řidiči i místní obyvatelé v centru Prahy. „V ulici Národní, a to v úseku mezi ulicemi Spálenou a Jungmannovou, je nově zaveden obousměrný provoz,“ informuje na webu městská část Praha 1. Nově se dá tedy projet nejen od Spálené k Jungmannově, ale i v opačném směru. Na Jungmannově náměstí kvůli tomu také vznikl malý kruhový objezd, na nějž je možné vjet z Národní či z Jungmannovy a následně vyjet do Perlové či nově právě do Národní. Součástí úprav je také cykloobousměrka v ulici Na Perštýně směrem k Martinské.

Podle radního Prahy 1 pro dopravu Richarda Bureše (ODS) městská část ve spolupráci s magistrátem změnu iniciovala kvůli zklidnění okolních ulic. „Chtěli jsme tím zklidnit Perlovou, Uhelný trh, Skořepku i ulici Na Perštýně. Auta tudy velmi často projíždí jen kvůli tomu, že hledají místo na parkování – máme zaznamenáno, že tu jedno auto kroužilo i 24krát,“ řekl pro Blesk.cz radní.

Se zobousměrněním ulice však došlo k úbytku parkovacích míst – parkování se totiž v Národní ulici změnilo z dřívějšího příčného na podélné, takže se tam teď vejde méně aut. To rozčililo některé z místních. „To už je trošku přehnané. A rezidenti co? Můžou parkovat na chodníku? Běžte s těma blbostma do pryč,“ komentoval změnu na Facebooku Štěpán. „Kde budou parkovat obyvatelé okolních ulic? Mikulandská a Voršilská - stavba, na Národní spousta elektroaut, motorek a taxikářů. Nějaké nové garáže? Nebo uvolníte pro parkování obyvatel Prahy 1 Bartolomějskou?“ napsal Vasyl.

Řada lidí ale změnu chválí. „Wow, trvalo to jen 30 let, ale supr!“ uvedl Adam. „Autům, která se na Jungmannově náměstí ocitla v pasti a musela odjíždět Perlovou, se poskytne možnost otočit se směrem k Máji. Očekávám, že se sníží frekvence bloudících Perlovou, Uhelným trhem a Perštýnem zpět k Máji,“ těší se starousedlík Eugen Kukla.

Změny v Národní ulici.
Autor: MČ Praha 1

Podle Bureše se úbytek parkovacích míst netýká míst pro rezidenty. „Dřívější příčné parkování bylo v návštěvnické zóně, tam se počet míst snížil. Na snížení parkovacích míst v modré zóně ale nedojde. Zóny v Perlové ulici se v následujícím týdnu překlopí z fialové do modré,“ vysvětlil s tím, že městská část do budoucna plánuje učinit další kroky tak, aby se Perlová ulice stala výjezdní komunikací z rezidenční zóny. 

Fotogalerie
30 fotografií