Strahovský stadion a celé jeho okolí je velmi lukrativní oblast, na kterou si nejeden developer brousí zuby. Magistrát naštěstí ale ve svých plánech s rozprodáním Strahova na stavební parcely nepočítá. „Lokalita Strahovského stadionu je výjimečná tím, že leží v podstatě na vrcholu Prahy. Kromě krásných výhledů má toto místo svou bohatou historii, kterou bychom chtěli částečně zachovat. Stadion by si měl i nadále zachovávat funkci sportovního charakteru,“ říká náměstek primátora Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu).

Nejasné majetkové poměry

Stadion chátrá už 30 let. Největší překážkou k jakémukoli posunu byly totiž komplikované majetkové poměry, do rukou města celý stadion přešel až před 5 lety v rámci narovnání vlastnických vztahů s Českou unií sportu. „Jeho stav je opravdu tristní. Zhruba před šesti lety proběhl průzkum, který říkal, že je stadion na pokraji své životnosti nebo dokonce za ní a že zhruba za deset let může docházet ke strukturálním problémům. Více jak polovina doby na řešení už ale uplynula,“ řekl už dříve Jakub Stárek, místostarosta Prahy 6, na jejíž území stadion stojí.

Lepší časy?

Nyní to ale vypadá, že Praha ve spolupráci s IPRem konečně začne konat. „Celé území je pro Prahu jedinečné a v současnosti je nevyužitý jeho potenciál. Budeme se snažit, aby na tuto oblast vznikla ideová soutěž, která bude respektovat toto jedinečné místo a navrátí mu jeho důležitost.“ říká Ondřej Boháč, ředitel IPR.

Strahov by tedy měl i v budoucnu sloužit převážně sportu a dalším volnočasovým aktivitám, ale také kultuře, vzdělávání a zachovat by se tu mělo i studentské bydlení. IPR ve spolupráci s magistrátem nyní připravuje ideovou soutěž, která je velmi důležitým krokem k lepší budoucnosti celého území. Podle magistrátu jsou předpokládané náklady na rekonstrukci kolem miliardy korun.

Součástí strahovského návrší jsou i další dva stadiony. A to stadion Evžena Rošického a stadion Přátelství. Oba dva jsou nyní v majetku fotbalové asociace České republiky (FAČR), která zvažuje, jak je co nejlépe využít. I v jejich případě IPR doporučuje zachování sportovního a volnočasového rázu.

Muzeum paměti 20. století

Kromě sportu by ale tento obří betonový kolos mohl posloužit jako útočiště pro Muzeum paměti 20. století, které by se mohlo nastěhovat přímo na severní a část východní tribuny stadionu. Tento nápad podpořil i náměstek Hlaváček. „Umístit muzeum na Strahov je podle mě dobrý nápad. Už jen proto, že stadion sám o sobě je tak trochu muzeem historie 20. století,“ řekl.

Historie

Strahovský stadion se otevřel už v roce 1926 u příležitosti VIII. Všesokolského sletu. Tehdy tedy ještě s dřevěnými tribunami, ale už na stejném půdorysu. V průběhu let se dále dostavoval a slety se na něm konaly až do roku 1948. Poslední XI. Všesokolský slet byl ze všeho nejvíce protest proti nastupujícímu komunismu. Krátce na to byl Sokol rozpuštěn a stadion začal sloužit hlavně pro spartakiády.

První celostátní spartakiáda se na strahovském stadionu uskutečnila v roce 1955. Poslední spartakiáda se konala roku 1985, k další plánované v roce 1990 již nedošlo. Po revoluci se zde konalo několik obřích koncertů. Ten největší proběhl 18. srpna roku 1990, kdy přijeli do Prahy Rolling Stones. Koncert tehdy navštívilo asi 100 tisíc lidí, a to včetně tehdejšího prezidenta Václava Havla. Po revoluci neměl takový kolos využití. Dnes je na něm 8 tréninkových fotbalových hřišť, která tu v rámci rekonstrukce v roce 2003 postavila AC Sparta Praha. Od roku 2014 patří stadion hlavnímu městu.

Fotogalerie
27 fotografií