Hotel koupili loni v dubnu za zhruba 5,8 miliardy korun podnikatelé Oldřich Šlemr, Eduard Kučera a Pavel Baudiš. Ti plánují nejen rekonstrukci interiérů a exteriérů samotného hotelu, ale i revitalizaci celého okolí včetně přilehlého náměstí Miloše Formana, nebo vznik průchodu na náplavku.

K celému projektu se může vyjádřit i veřejnost v nově otevřeném informačním stánku přímo ve vstupu do hotelu. K vidění jsou tam nejnovější vizualizace architektů ze studia TAK, které celý projekt zpracovalo. Lidé mají i možnost vyjádřit se v dotazníku. V tom se majitelé hotelu ptají, zda lidem přijde hotel atraktivní, zda se jim jejich představy o budoucí podobě líbí nebo jaké by bylo ideální využití pro piazzetu vedle budovy hotelu.

Menší změny

Celý projekt nese název „Staroměstská brána” a počítá s propojením nábřeží s náplavkou na Dvořákově nábřeží, kam by se mělo dát v budoucnu projít mimo jiné i po nové lávce. V poslední době došlo v projektu k menší úpravě. „Zůstává v zásadě stejný. Na základě diskuse s veřejností i městem jsme zredukovali podobu objektu na rohu piazzety Miloše Formana, a to tak, že jsme snížili výšku. Když bych to měl říct přesně, tak máme tři nadzemní podlaží místo pěti, která tam byla původně,“ řekl o změnám Michal Smrek, předseda představenstva firmy WIC Prague, která hotel a okolní prostranství vlastní.

Ne všichni souhlasí

Již v minulosti se objevily hlasy hlavně místního spolku Občané Prahy 1, které proti plánované zástavbě konkrétně na rohu ulice Bílkova a Pařížská protestovaly, a proti výstavbě vznikla už v roce 2018 petice. Na tomto místě už v minulosti budovy stály, na konci druhé světové války byly ovšem zničeny a zbytek byl později zbourán. Investor jako jedno z využití prostoru plánuje památník československé kinematografie. „Ten prostor by měl začít žít jak pro Pražany, tak pro turisty,“ doplnil Smrek.

Náměstek pražského primátora Petr Hlaváček (za TOP 09) ocenil, že dochází k obnově hotelu včetně jeho interiérů. Vzpomínal, že budova byla v minulosti plná uměleckých děl. Ocenil také, že z náměstí zmizí betonová konstrukce i to, že o podobě novostavby na rohu náměstí povede debata, a zároveň se částečně obnoví dřívější zástavba zbouraná v 60. letech. „Pro každého urbanistu a architekta je zájem veřejnosti důležitý,“ poznamenal s tím, že je nutné také naslouchat názorům památkářů a městských institucí. Autor pak podle něj „sochá ze všech názorů nějaký definitivní tvar“.

Kdy bude hotovo?

Celá rekonstrukce má stát asi 2 a půl miliardy korun. Michal Smrek poznamenal, že v současnosti je pro započatí prací ideální doba vzhledem k tomu, že hotel stejně nemůže fungovat v plném provozu kvůli současné epidemiologické situaci. „Velmi rádi bychom hotel a celý prostor otevřeli k 1. lednu 2023,“ doplnil.

Komplikace z ministerstva?

Ovšem celý projekt může ještě zkomplikovat stále probíhající řízení na ministerstvu kultury, na konci kterého by se mělo rozhodnout o jeho prohlášení za kulturní památku. Podnět na prohlášení hotelu kulturní památkou podal před pěti lety Národní památkový ústav, v roce 2016 však řízení zahájeno nebylo. Stalo se tak až letos v únoru. Podle dřívějšího vyjádření ministerstva se opět zahájilo poté, co vyšla odborná publikace Hotel Intercontinental v Praze. Samotná budova už památkovou ochranu má, ministerstvo by ale mohlo rozhodnout o vyšším stupni ochrany. Zatím se však neví, kdy by rozhodnutí mohlo padnout.

Fotogalerie
43 fotografií