Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

S wi-fi mají utrum! Nákupní centra vypínají teenagerům připojení, chtějí zamezit jejich shlukování

Autor: jza - 
7. října 2020
17:16

Středoškoláci v Praze mají nyní kvůli rozhodnutí ministerstva zdravotnictví a zhoršující se epidemiologické situaci distanční výuku. Oblíbeným místem trávení volného času řady teenagerů jsou nákupní centra, kde se různě po skupinkách potulují. Tomu se už některá z nich rozhodla preventivně učinit přítrž – vypnula bezplatné wi-fi připojení, které tam děti láká.

Obchodní centra jsou běžně místem, kde se pohybují davy lidí mířících za nákupy nebo za zábavou. V době jarní koronakrize také byla jedním z míst, která vláda brzy po vyhlášení prvního nouzového stavu uzavřela. Nákupní centra jsou také místem, kde tráví volný čas skupinky teenagerů, kteří si trávení volného čas nedokážou představit bez mobilního telefonu a internetu. To si vedení některých obchodních center dobře uvědomuje a rozhodlo se preventivně bezplatný internet omezit.

Například v obchodních centru Westfield Chodov, Centru Černý Most a v Metropoli Zličín již od jara na dodržování bezpečnostních opatření dohlížejí k tomu proškolení koordinátoři bezpečnosti. „Monitorují i pohyb teenagerů a středoškoláků, a pokud by docházelo k nedodržení některých z bezpečnostních pravidel, zákazníky upozorňují a na místě zjednávají nápravu. Současně je z preventivních důvodů od pondělí 5. října ve všech centrech skupiny Unibail-Rodamco-Westfield, tedy ve Westfield Chodov, Centru Černý Most a Metropoli Zličín, dočasně vypnuta bezplatná síť Wi-Fi,“ uvedla marketingová manažerka centra na Chodově Petra Valentová.

Uzavírají se hrací zóny

Ve obchodních centrech společnosti Tesco, kde kterým patří i vršovický Eden, zatím zvýšený výskyt mladistvých nezaznamenali. „Z preventivních důvodů jsme uzavřeli dětské hrací zóny. K dalším opatřením jsme zatím nemuseli přistupovat. Ale vypnutí wi-fi patří mezi zvažovaná opatření,“ uvedl manažer komunikace společnosti Tesco Václav Koukolíček.  

Podobně zatím nezaznamenali větší výskyt dětí ani v OC Novodvorská Plaza. I tam však již přijali některá preventivní opatření, například v restauracích se zredukoval počet míst k sezení, aby návštěvníci dodržovali dostatečné rozestupy, a na minimum se omezil i počet míst k sezení v prostorách celého centra. „Ostraha monitoruje nepřetržitě prostory i v běžném provozu, nyní v případě shlukování má za úkol situaci řešit,“ doplnila za centrum Tereza Peirson.

Varoval před tím i Plaga

V Praze zatím probíhá distanční výuka na středních školách, ministerstvo ale zvažuje, že by se na tuto formu dočasně přešlo i na druhých stupních základních škol. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v reakci na plány ministerstva zdravotnictví upozornil právě na to, že děti se pak mohou shlukovat právě v nákupních centrech nebo kinech – uzavírání škol podle něj bez komplexnějších opatření tak nebude mít smysl.

offline ( 7. října 2020 20:33 )

Dědku, co jsem ti říkala? Nemůžeš si pamatovat dvě věci? Kde máš kamna?

offline ( 7. října 2020 20:32 )

Tak půjdou do hospody, no. Na limonádu, samozřejmě

TomasLB ( 7. října 2020 19:10 )

Ano máte pravdu, starší lidé jsou chudáci, přijdou do krámu a neví zda ta televize v akci je výhodná nebo zda mají raději koupit ledničku...

viho ( 7. října 2020 18:34 )

Tím máte na mysli starší lidi bez datového tarifu, kteří si nebudou moct na mobilu zjistit, kolik stojí zboží jinde? To je totiž hlavní důvod vypnutí toho wi-fi.

viho ( 7. října 2020 18:24 )

Svět se mění v totalitu pod záminkou čínského viru. Za něj se schová kdejaké opatření. Soudruzi z Číny to mají zdá se dobře promyšleno. Západ zkrachuje, a pak si to Číňan všechno levně koupí. Bank of China bude závodit s Evropskou centrální bankou o to, kdo má rychlejší rotačky na peníze. Ostatně už obě banky zavádí virtuální měnu. Ta už pak nebude omezena ani rychlostí tisku a veškeré úspory lidí znehodnotí během několika minut. A o to v této krizi jde. Vytvořit totalitní systém poslušných lidí. U toho vypnutí wi-fi jde spíše obchodníkům o to, aby si lidé nezjišťovali, kolik stojí zboží jinde. Shromažďování mladých jej pouze záminka. A tak je to s většinou těch opatření.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa