Zvýšený počet nelegálních billboardů v pátek na magistrát nahlásili starostové z Prahy 9, 14 a Kbel. Podle ředitele THMP Tomáše Jílka lze hledat souvislost s nadcházejícími senátními a krajskými volbami. „Všechny nelegální billboardy jsou od jedné firmy Eurobillboard a vypadá to, že počítali s tím, že Praha nebude jednat aktivně a ty dva měsíce si vyvzdorují a zkrátka se jim to vyplatí,“ řekl Jílek Blesku.

Špatně ukotvené a nebezpečné

„My jsme ale zjistili, že je většina z nich špatně ukotvená a představují nebezpečí škody na majetku nebo zdraví. Proto jsme se rozhodli je  neprodleně odstranit. Některé dokonce stály jen 30 cm od okraje rychlostní silnice, což v případě dopravní nehody může mít fatální následky a tudíž je tam zákonný důvod billboard odstranit. Takový jsme sundávali o víkendu v ulici Kbelská v Letňanech, tomu opravdu moc nechybělo a stál v komunikaci,“ dodal Jílek.

Smlouvy o pronájmu neexistují

Billboardy se nacházely jak na pozemcích hlavního města, tak na pozemcích Správy železnic i Dopravního podniku. „Obě zmíněné firmy jsme kontaktovali a ani jedna o umístění reklamní plochy nevěděla, natož aby byla řádně sepsána smlouva o pronájmu,“ řekl v pondělí radní pro majetek Jan Chabr při odstraňování v pořadí 21. nelegálního billboardu od pátku, a to na Radlické ulici.

„To máte úplně stejný případ, jako kdyby si na vašem soukromém pozemku někdo postavil dům a následně ho pronajímal. Takže my budeme po vlastníkovi samozřejmě důsledně vymáhat všechny vzniklé náklady. Je třeba upozornit, že neodstraňujeme žádný legální majetek. Na tyto plochy není uzavřena žádná smlouva, zkrátka někdo přijel a svévůlí zde instaloval tento billboard a ještě ke všemu neprofesionálně, takže je nebezpečný svému okolí, proto musí být odstraněn,“ dodal Chabr.

Video
Video se připravuje ...

Na Radlické ulici, poblíž metra Nové Butovice magistrát ve spolupráci s firmou Technologie hlavního města Prahy demontovali nelegální billboard. Veronika Foltová

Praha plochy u silnic nepronajímá

Společnost Eurobillboard už o víkendu uvedla, že ona vlastníkem reklamních ploch není. Firma je má prý pronajaté a pronajímá je dále soukromým subjektům. Podle Chabra společnost musela vědět, že jde o nelegální plochy, nebo si to minimálně měla prověřit. „Tento způsob podnikání je podle mého velmi nepoctivý,“ konstatoval radní. „Navíc Praha v současné době žádné reklamní plochy u silnic nyní nepronajímá. Takže pokud by Pražané viděli nějaký nový billboard, budeme rádi, když nás o něm budou informovat,“ řekl Chabr.

Kdo je pravý vlastník, se neví

Odstraněné billboardy THMP uskladnila. „Po zaplacení všech sankcí a případně toho ušlého nájemného budou konstrukce vydány zpět vlastníkovi. Protože společnost Eurobillboard uvedla, že oni jsou pouze provozovateli a ne vlastníky, tak budeme sami zvědaví, kdo se o ty konstrukce přihlásí. Pořídit jednu takovou stojí nemalé peníze, proto si myslíme, že se vlastník přihlásí,“ uzavřel Tomáš Jílek.

Fotogalerie
23 fotografií