Podle umělkyně se nejednalo až tak o protest, jako spíše o happening, kterým chtěla upozornit na přístup katolické církve k LGBTQ menšině, které je součástí. Sama je věřící a celou akci vnímala i jako modlitbu a svěcení sloupu tak trochu po svém. Podle ní totiž způsob, jakým to provedl před čtrnácti dny kardinál Dominik Duka, nebyl správný podle katolické liturgie. 

Přednesla modlitbu, k níž se připojila asi desítka lidí. Celé žehnání vyvrcholilo tím, že na podstavci sloupu rozvinula prapor tzv. nebinární Madony, který sama vytvořila. „Je to vyobrazení Madony, které je složené z tváří mrtvých LGBTQ aktivistů a aktivistek ,“ vysvětlila svůj záměr. Kromě toho využila i tváře klimatických aktivistů, kteří umírají například při boji proti kácení amazonského pralesa.

U Mariánského sloupu proběhl happening umělkyně a LGBTQ aktivistky Dariny Alster, která zde rozvinula prapor s tzv. nebinární Madonou.
Autor: Czech News Center/Jan Zázvorka

Nepřátelský postoj církve

Umělkyně chce upozornit také na to, že podle ní přibývá lidí, kteří kvůli své příslušnosti k různým menšinám, včetně těch z LGBTQ komunity,  přišli násilně o život. Podle Dariny Alster to souvisí s tím, jak ve společnosti narůstá xenofobie a nesnášenlivost.

Zmínila situaci v Polsku, kde je nálada proti jiným sexuálním orientacích v části společnosti velmi nesnášenlivá. „Polský prezident nedávno prohlásil, že LGBT lidé nejsou lidé,“ podotkla. Sama patří jak do LGBTQ komunity, tak je i věřící. „I naše církev reprezentovaná Dominikem Dukou se čím dál víc přibližuje tomu polskému pojetí, které se nebojím nazvat klerofašismus,“ řekla. 

V katolické církvi podle ní existují proudy, které jsou pro dnešní dobu mnohem aktuálnější, vůči lidem z LGBTQ komunity jsou vstřícnější a snaží se o dialog a komunikaci s menšinami.

Zasáhli strážníci

Celý happening skončil poměrně záhy po rozvinutí praporu, na místo totiž dorazila hlídka městské policie. Vyvěšení vlajky na sloup se strážníkům nelíbilo. Umělkyně argumentovala tím, že jde o modlitbu, a tedy náboženskou akci, které není nutné nahlašovat, strážníci ji vyzvali, aby ze sloupu vlajku sundala. Strážníci také Alster upozornili, že plátky růží, kterými poházela balustrádu sloupu, mohou být brány jako znečištění. Okvětní lístky byly jediné, co po happeningu nakonec na sloupu zůstalo.

Fotogalerie
38 fotografií