Praha je region vcelku bohatý na výskyt různých druhů ptáků. Některé druhy jsou dokonce velmi vzácné a chráněné. „V hlavním městě lze pozorovat například chráněné rorýsy, kavky, jestřáby, krahujce či sokoly, vyskytuje se zde i několik chráněných druhů ptáků vázaných na vodní prostředí, jako jsou ledňáčci, kvakoši či potápky,“ vysvětluje tisková mluvčí Lesů hl. m. Prahy, Petra Fišerová.

Jaké pak bylo překvapení místních ošetřovatelů, když se jim do péče dostal mladý tenkozobec opačný, který se v České republice vyskytuje jen vzácně, proto jeho přítomnost v Praze je velkou událostí, i když s trochu trpkým příběhem.

Tento druh se v Česku vyskytuje výjimečně

„Tenkozobci žijí v blízkosti vody, obývají především mělké stojaté vody, kde svým specializovaným zobákem loví drobné korýše, měkkýše, vodní hmyz a rybí potěr. Patří mezi bahňáky, jeho nejbližšími příbuznými jsou tedy vodouši, jespáci či kulíci,” vysvětluje vedoucí ošetřovatelka Záchranné stanice pro volně žijící živočichy, Zuzana Pokorná.

„Tenkozobci opační se v Česku vyskytují jen velmi vzácně, řadí se mezi kriticky ohrožené živočichy. Můžeme je vidět například v Českobudějovické pánvi, na rybnících a v mokřinách, často v hejnech spolu s racky,“ popsala vzácného ptáka Pokorná.

Zřejmě narazil do okna

Tenkozobec, který nakonec skončil v péči pražských ošetřovatelů, zřejmě Prahou pouze prolétal. „Našeho pacienta našli lidé ve Veletržní ulici, naštěstí byli duchapřítomní a ihned nám zavolali. Pták nejspíše narazil do nějaké překážky, tím mám na mysli třeba skleněnou budovu, velké okno nebo nějakou jinou bariéru, a spadl na zem. Ve městě se to bohužel ptákům stává dost často,“ vysvětlila Pokorná.

Štěstí v neštěstí

Původně se ošetřovatelé domnívali, že je tenkozobec jen otřesený, z čehož by se měl rychle vzpamatovat. Na první pohled totiž nejevil jakékoli známky zranění. „Záhy se ale ukázalo, že otřes po nárazu do překážky není ptákův jediný problém. Při pohmatu byl hubený a také vykazoval známky vysílení. Nechtěl se ani postavit, pouze seděl na nohách. Až z trusu jsme zjistili, že má v těle parazity, konkrétně tasemnici, a jeho stav je poměrně vážný,“ přiblížila Zuzana Pokorná

Ošetřovatelé tedy ptákovi podali odčervovací tablety. „K tomu má nemocné i ledviny, jeho stav je stabilizovaný, ale vážný. Musíme mu držet palce. U nás si určitě ještě nějaký čas pobude. Vidím to alespoň na 14 dní. Pak doufám, že ho budeme moct vrátit do přírody,“ uzavřela vedoucí.

Fotogalerie
47 fotografií