Plácek před prodejnou Albert na pražských Malvazinkách je dlouhodobě neudržované místo se čtyřmi lavičkami, na kterých se po většinu času zdržují akorát bezdomovci. Chybí zde zeleň a ta, která tu je – menší travnatý pás – je dlouhodobě neudržovaná. Celý prostor slouží především jako parkoviště pro zákazníky potravin.

Přibyly květináče, stín ale nepřinesly

Právě tento typ míst si záměrně vybírá Institut plánování a rozvoje (IPR), který se zanedbaná veřejná prostranství snaží oživit a vyvolat diskuzi mezi místními obyvateli a radnicí, jestli je změna přínosná, či nikoli. „Z dotazníku vyplynulo, že místo by mělo sloužit primárně jako volný přehledný prostor s parkovacími místy. Spolu se zahradníky jsme sem umístili mobilní květiny a keře, židličky a stolky či pořádné stojany na kola. Desátého srpna navíc přibude umělecká instalace,“ vysvětlila Blesku Kristýna Kočová, koordinátorka projektu Pražské židle & plácky.

Pomůže instalace speciálního výtvarného díla?

Na plácek sice byly přidány květináče se zelení, ty ale nevytváří žádný stín, a tak v parném dni židle a stolky příliš k posezení nelákají. „Se stínem je tu problém, proto jsme přistoupili k instalaci uměleckého díla od architekta Jana Paclta, které pomůže plácek oddělit od rušné Peroutkovy ulice a vytvořit v místě stín. Nyní ještě probíhají poslední jednání s Janem Pacltem a samozřejmě Policií České republiky, aby dílo nebránilo v plynulosti provozu,“ dodala Kočová.

Místo posezení trhy

O pomoc se šířením dotazníku požádal IPR i lokální městské spolky, které se vesměs shodují na nutnosti úpravy zmíněného plácku. „Jedná se o frekventovanou křižovatku 6 ulic, kde chybí jakákoli zeleň a tím tu vzniká tepelný ostrov. Zákazníci prodejny, což bývají nezřídka sousedé, kteří se znají, se na tomto místě nechtějí zdržovat jednak kvůli hluku a dopravnímu zmatku, jednak kvůli neúnosnému vedru. Pro odpočinek a setkávání raději volí nedalekou restauraci Na Vinici, která disponuje rozlehlou zahradou se vzrostlými kaštany,“ řekla Běla Vidmarová, zástupkyně malvazinských spolků.

Podle spolků z Malvazinek by na plácku před prodejnou místní nejspíše uvítali, kdyby se zde konaly farmářské trhy a bylo zachováno dostatek míst k parkování zvláště pro starší občany a hendikepované, kteří jezdí do Alberta na nákup.

Video
Video se připravuje ...

Pražské židle a stolky stojí i před potravinami na pražských Malvazinkách Veronika Foltová

Místní jsou změnou spíše rozčarováni

Někteří místní, které Blesk.cz oslovil přímo před prodejnou, ale byli k celému projektu mnohem kritičtější. „Bydlím tu celý život, poslední dobou mám strach, abych si tu na chodníku nezlomila nohu, v jakém jsou děsném stavu a najednou se tu objeví tyhle květináče a stolky. Kdyby radši opravili ty chodníky. Kdo si sem sedne? Akorát tam praží slunce,“ kroutila nechápavě hlavou seniorka Marie.

Změna se nelíbí ani panu Jaroslavovi. „Už před tím tu nebylo kde zaparkovat. A teď už je to úplná tragédie. Což o to, já těch pár kroků navíc s nákupem zvládnu bez problému, ale přemýšlel někdo nad tím, že tu bydlí spousta důchodců, kteří si sem jezdí nakoupit autem? Asi těžko, jinak by ho nemohla napadnout taková volovina.“

Někteří se na změnu těšili, ale byli zklamáni jejím provedením. „Dotazník jsem vyplňovala. Tohle místo je opravdu nehezké, a tak jsem se těšila, že se s ním konečně začne něco dělat. Bohužel tohle se mi úplně nelíbí, myslela jsem, že tu vytvoří nějaký stín, třeba jak to udělali na Kulaťáku s tím chmelem. Uvidíme, až tu nainstalují to umělecké dílo, snad to pomůže,“ řekla zklamaně Blesku mladá maminka Nikol.

Na konci září se rozhodne co dál

Experiment by měl trvat do konce září. Pak IPR provede hodnocení, podle kterého se rozhodne, co s místem bude dál. „Víme, že každá změna je z principu náročná, ale věříme, že nám dočasná změna pomůže poodhalit potenciál tohoto místa. Dočasný testovací režim bude zároveň prověřovat drobnou změnu dopravního režimu, abychom zjistili, jak bude místo fungovat,“ uzavřel místostarosta Prahy 5 Lubomír Brož (ANO).

Fotogalerie
8 fotografií