Výjimečným nálezem, při záchranných výzkumech naprosto ojedinělým, je bronzový poklad - šest litých náramků s rytou ornamentální výzdobou, které byly uloženy pohromadě v malé jamce,“ uvedl archeolog a ředitel společnosti Archeo Pro, která výzkum prováděla, Michal Bureš. Dodal, že náramky pravděpodobně pocházejí z přelomu 14. a 13. století před naším letopočtem.

U křižovatky Komořanské a Zlochovy ulice se podle Bureše dochovaly asi dvě stovky jam. Ty sloužily například pro dlouhodobější uskladnění obilí, jako polozemnice nebo sklípky. Našly se také zlomky keramických nádob, bronzový rybářský háček nebo spona ze slitiny mědi, která sloužila ve 3. století po Kristu k sepnutí oděvu.

Terénní fáze záchranného archeologického výzkumu podle mluvčí městské části Olgy Novotné se od dubna do června uskutečnila před plánovanou stavbou bytového komplexu Rezidence Nové Modřany, jehož investorem je společnost Linkin Invest II. Samotný výzkum nyní vstupuje do fáze zpracování do nálezové zprávy.

Praha 12 byla podle dostupných informací osídlena v minulosti i Kelty. Radnice připravila v přírodní rezervaci Šance naučnou stezku o keltském osídlení na tomto území. Stezku obnovila pražská organizace Českého svazu ochránců přírody ve spolupráci s radnicí a pracovníky Národního muzea.

Fotogalerie
6 fotografií