Myšlenka lepšího města se zrodila v Honzově hlavě zhruba před rokem. Tehdy ještě svoje aktivity zveřejňoval anonymně a měl i parťáka Patrika. Jejich cesty se ale po čase rozešly a Honza se rozhodl, že světu ukáže svoji tvář a bude tak motivovat další lidi k tomu, aby nebyli ke svému okolí lhostejní. „Nejdříve jsem neduhy města jen fotil, ale pak jsme si tehdy ještě s Patrikem řekli, že upozorňovat jen nestačí a rozhodli jsme se to rovnou řešit,“ říká Honza

Vyčištěná Letná

Za Honzou stojí práce, která je rozhodně vidět. Stačí si vybavit třeba schody vedoucí z nábřeží na Letnou. Před Honzovým zásahem byly jednotlivé stupně polepené nálepkami a mramorované sloupy posprejované nesmyslnými nápisy. Stačilo trochu času a po pár minutách bylo všechno čisté. „Na nálepky stačí ostrá škrabka a pár vteřin času. S nápisy je to malinko složitější, na ty používám technický líh. Ale časově to náročné není, vyčistit ty sloupy k Letné mi trvalo asi čtvrt hodiny,“ říká Honza.

Zapojit se může každý

Svoji práci následně fotí a sdílí na sociálních sítí. Především na Facebooku a Instagramu. Tam také před pár dny spustil výzvu neboli challenge, do které se může zapojit každý. „Jde o to, abys udělal nějakou maličkost pro zlepšení města. Třeba sebral odpadek a vyhodil ho do koše nebo sloupl samolepku, prostě cokoliv! Následně si to nahrál do příběhu a nominoval další dva lidi, kteří by v malém zlepšení města pokračovali,“ vyzývá Honza na Facebooku.

Postup je jednoduchý:

1. Nahrát do příběhu neboli stories na Instagramu, čím jsem přispěl ke zlepšení svého města nebo vesnice

2. Označit hashtegem #lepsimestochallenge

3. Označit profil @lepsimesto, všechny příspěvky pak Honza sdílí na instagramovém profilu Lepší město

4. Nominovat 2 kamarády, kteří budou ve zlepšování pokračovat

„Nebuďte lhostejní," vyzývá Honza

Honza tím chce lidi hlavně přesvědčit, aby nebyli lhostejní ke svému okolí. „Zapojit se můžou úplně všichni! I ti, co nejsou nominovaní. Není na co čekat. Začněme teď a všichni společně. Změna je na dosah ruky. Pojďme společně spustit řetězovou reakci, která povede k zlepšování měst a obcí, ve kterých žijeme. Máme před sebou možnost změny. Chopme se jí a reálně pomozme,“ hecuje Honza lidi na Facebooku

Ispirace přišla z daleka

Inspiraci ke projektu Lepší město našel Honza až v dalekém Thajsku. Tam už léta funguje projekt Trash Hero, tedy Odpadkový hrdina, který nejen uklízí své okolí ale sdružuje i další skupiny nebo jednotlivce, kterým není lhostejné, jak jejich okolí vypadá. Snaží se i o osvětu a vysvětlují dětem, ale i dospělým jaký vliv má odpad na prostředí.

Fotogalerie
25 fotografií