Mezi pravidelné návštěvníky jejich restaurace Stereo na Letné jsou například staří lidé, kteří svůj život zasvětili péči o ostatní. Chodí k nim například bývalá lékařka nebo učitelka, které obě zůstaly „na stará kolena” osamocené a nemůžou se spolehnout na pomoc rodiny. Poté, co zaplatí nájem a všechny poplatky, jim bohužel už zbývá na živobytí jen minimální částka.

Chceme jít příkladem

Manželé Bartákovi bývalé lékařce, bývalé učitelce i ostatním seniorům v nouzi pomáhají již druhým rokem a svůj příběh nyní vypráví hlavně proto, aby inspirovali další podniky. Pravidelně k nim chodí k nim během týdne přijde pět až deset seniorů. Projekt je také “první vlaštovkou„ spolupráce restaurace a sociálního odboru radnice Prahy 7. Ten z řad svých klientů vybírá seniory, kteří potřebují nejvíce pomoci.

Připadá mi smutné, když se člověk po desítkách let práce či výchovy dětí musí ve stáří rozhodovat, zda mu má stokoruna vystačit na dva dny, nebo na tři,“ vysvětluje Michal Barták, proč se rozhodli s manželkou pomáhat. Kromě pravidelné stravy dávají osamělým seniorům také možnost dostat se mezi lidi, což je podle něj stejně důležité jako teplé jídlo. „Často strádají i sociálně a každodenní cesta na oběd, chvíle strávená mezi lidmi a pár vět prohozených se servírkami pomáhá rozbít jejich samotu,“ myslí si.

Nebojte si říci si o pomoc

Podle starosty sedmé městské části Jana Čižinského (Praha sobě) se bohužel stává, že lidé v tíživé finančí situaci se stydí si o pomoc říci a raději teplé jídlo i vynechají. Snahu manželů Bartákových pomoci alespoň některým z nich ocenil a přál by si, aby si z nich vzali příklad další. „Nikdo z nás neumí vyřešit všechny problémy světa, ale určitě dokážeme nasytit osm nebo deset lidí z okolí,“ vzkazuje Michal Barták na závěr.

Restauratéři se mohou v případě zájmu o jakoukoliv formu pomoci obrátit na Odbor sociálních věcí na radnici. Kromě pomoci seniorům se tu organizuje veřejná sbírka pro děti, které si nemohou dovolit obědy ve školní jídelně.

Fotogalerie
5 fotografií