Po intenzivních sedmi měsících na rodičovské dovolené na sobě začínám pozorovat drobné deformace. Když kupříkladu sám čekám na tramvaj, občas se přistihnu, že bezmyšlenkovitě mávám řidiči na znamení, že nastupuji s kočárem. Celý den pak odměřuji, kdy má jít dítě čůrat, i když je pryč s mámou. Na cestách si pak všímám popelářů, bagrů nebo pejsků, a je mi pak líto, že to nemůžu ukázat Pepínovi. Rodičovská deformace dál pokračuje.

Týdenní dovolenou mimo Prahu během rodičovské dovolené jsme v červenci úspěšně absolvovali a já se opravdu těšil domů, jenže přede mnou vyvstávala otázka: „Jak přečkáme v rozpálené Praze parné dny?“ Naštěstí jsou v metropoli pěkné dětské parky s vodními prvky. Pepíno je schopný trávit u vody celé hodiny, a ani slib, že dostane bagr, ho od vodních radovánek nedostane.

Léto v Malešicích

V červenci jsme se několikrát objevili v Malešickém parku, kam jsme vyráželi za pejsky celou zimu. Rozsáhlý park má ve střední části několik vodních prvků - různé systémy hrází, pumpy, vodotrysky. Děti zde nadšeně běhaly, přelívaly vodu a rodiče hrůzou trnuli. Proč? „To by mě zajímalo, kdo sem ty kachličky nechal umístit? Vždyť muselo být jasný, že děti budou lézt do vody a bude jim to klouzat!“ rozčilovala se žena a držela za ruku Pepína, aby na kluzkých kachličkách, kterými jsou bazénky a jejich okolí vydlážděny, nespadl. Samozřejmě, že několikrát spadl, ale nic se mu nestalo.

Když jsme na přelomu července a srpna vyrazili s Pepínovým bratrancem k vodním atrakcím s tím, že mu park předvedeme, z technických důvodů byl zavřený a opravený by měl být nejdřív až na konci léta. Skvělý. Tudíž jsme zapátrali a objevili pěkné hřiště Pod Kapličkou, které je taky poměrně rozsáhlé a schované mezi domy. Nechybí tu písek, několik houpaček, dřevěných prolézacích domečků, skluzavek a hlavně je tu čisté brouzdaliště určené pouze pro děti.

Za blbost se kýchá

Během našich několika návštěv bylo brouzdaliště úplně obsypané dětmi přetahujícími se o všemožné hračky, které plavaly na hladině. Přesto si to hlídající pochvalovali: „Je to tu naprosto úžasný. Jsme tu poprvé. Přijeli jsme sem z Prahy 2 a trávíme tu už celý den. Pfff, nějaká Hostivařská přehrada,“ svěřila se mi sympatická babička na písku. Pepínovi se Pod Kapličkou taky líbilo. Běhal od písku do bazénu, k hradu, na houpačku, pro erární motorku, až z toho v noci pěkně spal.

Bohužel jsme na tatínkovu strategii, vymáchat, vyběhat a unavit synka, po několika dnech tak trochu dojeli. Pepínek dostal pořádnou rýmu a k hlídání čůrání přibylo utírání nosu. V noci pak nemohl, chudák, pořádně dýchat a neustále se probouzel. Když do toho ještě připočítám, že mu teď rostou čtyři zuby zaráz, stala se z něj nevyzpytatelná protivka. A do vodní hladiny můžeme tak leda házet kameny. Žbluňk.
Fotogalerie
12 fotografií