Na nového souseda památky, která léta chátrala, upozornil na Facebooku jeden z místních občanů. A rozhodně nešetřil kritkou. „Pod nové honosné cesty ve stráni vydlážděné žulou, vedle pískovcové balustrády, měděných prvků a měkkých tónů barev na fasádě stavby, přistála černá kovová kostka,“ píše Jan W. Ihned se rozpoutala ostrá výměna názorů - někteří spojení moderního a historického objektu chválí, dalším je trnem v oku. „Vypadá jako rakev.“,  „Stavitel Šlechtovky se musí obracet v hrobě.“ - i takové názory zazněly. 

K čemu bude černý kvádr sloužit? Podle pražské radní pro kulturu Hany Třeštíkové (Praha Sobě) v něm bude fungovat bistro. Provozovatele  stánku vybírala společnost Obecní dům, která už dříve vyhrála vyběrové řízení na provoz Šlechtovky. Patří do gastronomické sítě Together, která provozuje několik restaurací po Praze. 

„Od začátku chceme, aby Šlechtovka byla místo, kde se Pražané mohou zastavit na dobré pivo a limonádu za normální ceny. Jsme rádi, že jsme se na tom s vybraným provozovatelem shodli,“ uvedla Třeštíková. Provozovatel upozornil, že se zatím nejedná o finální podobu bistra, a slibuje, že zůstane zachován původní genius loci Šlechtovky.

Takto by měla vypadat finální podoba bistra:

Vizualizace bistra vedle Šlechtovy restaurace ve Stromovce
Autor: Petr Štěpán/superlative.works

Není to napořád

„Jsme přesvědčeni o tom, že vzdáme hold zašlé slávě tamní kuchyně a také vybudujeme nové místo pro setkávání lidí napříč generacemi,“ uvádí firma Together s tím, že chce vytvořit místo pro sousedské, sportovní i kulturní aktivity, kde si budou moci užít lidé kvalitní jídlo a pití za přijatelné ceny. Občerstvení se má otevřít v nejbližších dnech.

Pražský magistrát ujistil Pražany, že se jedná o dočasné řešení, aby si mohli Pražané vychutnat pohled na zrekonstruovanou Šlechtovku a nově upravené okolí. S otevřením Šlechtovky provoz bistra skončí. S tím se je ochotna většina lidí smířit. „Pokud to má prozatímní význam, tak v pohodě,“ shrnul to jeden z místních obyvatel. 

Vizualizace bistra vedle Šlechtovy restaurace ve Stromovce
Autor: Petr Štěpán/superlative.works

Otevře se příští rok

Budova Šlechtovy restaurace se opravuje již od roku 2017 a předpokládá se, že by měla přivítat první návštěvníky na jaře příštího roku. Celá oprava by měla stát 123 milionů korun.

Jméno dostala podle svého posledního provozovatele. Tím byl Antonín Šlechta, který ji provozoval do začátku 2. světové války. Za jeho působení také naposledy fungovala, po válce byl znárodněna a od té doby v chátrala. O rekonstrukci se mluvilo už od 90. let, první projekt vznikl za působení primátora Pavla Béma (ODS), ale nakonec byl zrušen.

Fotogalerie
84 fotografií