Prvního hříšníka zadrželi pražští policisté podle jejich mluvčí Lucie Drábkové v Opletalově ulici. Hlídka kontrolovala vozidlo, na němž byly umístěny registrační značky patřící jinému vozu. To zadržený muž vysvětlil tím, že vozidlo bylo zakoupeno v Německu, kde ještě nemělo přidělené žádné značky, a tak mu kamarád z autobazaru půjčil značky z jiného vozidla do doby, než proběhne převod vozidla na nového majitele.

Zadržený u sebe neměl řidičský průkaz, na což také sám upozornil policisty. Test na přítomnost omamných látek později prokázal, že je řidič pozitivní na amfetamin nebo metamfetamin a cannabis. „Muž uvedl, že je pravidelným uživatelem marihuany a ráno užil pervitin. Vzhledem k tomu, že se řidič dopustil protiprávních jednání, která naplňují znaky přestupku, byl policisty zajištěn a eskortován k podání vysvětlení na služebnu. V tomto případě je rozhodující hodnota návykové látky v krvi řidiče, čímž se může řízení pod vlivem návykové látky překvalifikovat z přestupku na trestný čin, za který by muži, v případě odsouzení, hrozil trest odnětí svobody až jeden rok,“ řekla policejní mluvčí Drábková.

Honička po Praze

V druhém případě chtěli policisté v Argentinské ulici zkontrolovat motocyklistu, ten se jim však pokusil ujet. Nakonec jej zastavili a zjistili, že zadržený nemá řidičský průkaz kvůli zákazu řízení. Následný orientační test na přítomnost omamných látek prokázal přítomnost amfetaminu nebo metamfetaminu a cannabis.

„Policisté muže na místě zadrželi, protože se dopustil trestného činu tím, že mařil výkon úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na tři léta. Skutečnost, že řídil pod vlivem omamných a psychotropních látek, bude přitěžující okolností podmiňující použití vyšší trestní sazby,“ vysvětlila Drábková.

Pytlíček s krystaly

Posledního řidiče pod vlivem drog zadrželi policisté v Přístavní ulici. Tentokrát měla řidička u sebe všechny doklady, ale policistům se zdála nervózní. Následný orientační test na přítomnost omamných látek byl pozitivní na amfetamin nebo metamfetamin. Při kontrole vozidla pak našli dva plastové sáčky s krystalickou látkou.

„Podezřelá žena uvedla, že se jedná o látku pervitin, která je pro její osobní potřebu. Po pozdějším provedením testu sadou Nark II bylo potvrzeno, že se jedná o látku pervitin o váze 2,85 gramu,“ prozradila policejní mluvčí. Podle ní je řidička zadržená pro podezření ze spáchání trestného činu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu, za což jí v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok. „V případě, že se řízení pod vlivem návykové látky překvalifikuje z přestupku na trestný čin, bude ve věci vedeno společné trestní řízení,“ dodala Drábková.