„27. června 2020 uplyne 70 let od justiční vraždy Milady Horákové. Vyzýváme občany a instituce v celé České republice k připomenutí tohoto výročí, uctění památky osobnosti, která je svou odvahou a postojem i dnes inspirací nám všem,” uvádí na svém webu sdružení Dekomunizace.cz.

Jednotlivci i instituce se do připomínkové akce mohou zapojit nejrůznější formou jako vyvěšením černého praporu, sdílením obrazových materiály a výzvy na sociálních sítích a nebo vyvěšení plakátu s nápisem Zavražděna komunisty na svou budovu či jiné viditelné místo. Plakát tak visí hned na několika místech v Praze.

Filozofické fakultě se to nelíbí!

Podle zástupce sdružení Dekomunizace Michala Gregorini se do akce zapojilo už přes deset institucí a hlásí se další. „Je to Vysoká škola umělecko-průmyslová, je to Národní galerie – budovy Veletržní palác, Rudolfinum, Salmovský palác a palác Kinských na Staroměstském náměstí. Pak je to už zmíněná Univerzita Karlova – právnická fakulta a Karolinum. Je to FAMU na Smetanově nábřeží a teď jste nás zastihl na Fakultě jaderné fyziky ČVUT, přičemž ČVUT jako univerzita se do toho taky zapojuje vyvěšením černého praporu,” uvedl Gregorini v rozhovoru pro server iRozhlas.cz.

Plakát s Miladou Horákovu na radnici Prahy 2.
Autor: Twitter Praha 2

Problém s vyvěšením banneru měla podle Gregoriniho pouze Filozofická fakulta UK. „Zajímavá reakce byla ze strany děkana filozofické fakulty Michala Pullmanna, který po konzultaci se svými kolegy řekl, že vyvěsí pouze portrét, nikoliv s tím nápisem „Zavražděna komunisty“. To nás zaskočilo, a proto jsme mu poděkovali, protože se domníváme, že by potom filozofická fakulta vedle těch ostatních institucí a soukromých osob vypadala alibisticky,” řekl Gregorini pro iRozhlas.cz.

„Filozofická fakulta to nevyvěšuje, protože se jim to nelíbilo. Nicméně visí to už teď na Karolinu a na právnické fakultě, což byla alma mater doktorky Horákové. S postojem univerzit jsme spokojeni, jenom nás překvapila tahle – řekněme – bázeň z filozofické fakulty,” Gregorini. 

Vyvěsíme prapor

Reakce děkana na rozhovor na sebe nenechala dlouho čekat. Odmítá, že by se do kampaně Dekomunizace.cz nezapojili. „Jak jsme před několika dny informovali organizátory kampaně Milada 70, Filozofická fakulta UK uctí památku Milady Horákové pietním vyvěšením černého praporu ve dnech 26.–27. 6. – tedy jedním ze způsobů, k nimž sami organizátoři vyzývají,” uvedl děkan FF UK Michal Pullmann.

Pullmann jménem Filozofické fakulty zároveň odsoudil justiční vraždu Milady Horákové spáchanou komunistickým režimem a všechny další zločiny komunismu. „Filozofická fakulta UK se samozřejmě plně hlásí k tomu, že komunistický režim v Československu byl „zločinný, nelegitimní a je zavrženíhodný“ a že „Komunistická strana Československa byla organizací zločinnou a zavrženíhodnou obdobně jako další organizace založené na její ideologii“ (viz zákon o protiprávnosti komunistického režimu),” napsal ve vyjádření.

Další akce

„Památce Milady Horákové chceme věnovat víc než dvě slova na banneru v nadživotní velikosti. Proto nyní připravujeme dva rozsáhlejší texty, které osobnost a odkaz Milady Horákové přiblíží v širších souvislostech,” dodal Pullmann nakonec.

Fotogalerie
7 fotografií