Na první pohled by se mohlo zdát, že se jedná o logický krok. Pražské základní, střední, vyšší i vysoké školy byly z nařízení české vlády zavřeny, a tak není důvod, proč by autobusy, tramvaje či metra nemohly jezdit dle prázdninových jízdních řádů, na které jsou Pražané zvyklí v létě nebo přes Vánoce, a které představují delší intervaly spojů. ODS toto „opatření“ vítá. Jenomže...

Díky náhodě

Pražané se bohužel o chystaném omezení MHD dozvídají náhodně z vyhledávače jízdních řádů IDOS, kde se postupně objevují prázdninové jízdní řády s platnosti od pondělí 16. 3. 2020,“ uvedl ve středu pražský zastupitel a starosta Běchovic Ondřej Martan (ODS).

„Je naprosto v pořádku, že se provoz MHD omezí, když všichni žáci a studenti zůstávají doma a s nimi i řada rodičů,“ myslí si pražský zastupitel a místostarosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS). Zároveň však dodává: „Stačilo by místo výkřiků o transparentnosti jednou skutečně o důležitých věcech informovat.“

»Poplašná zpráva«

K tomu se ovšem vnucuje otázka, zda-li vůbec je o čem informovat. „O zavedení prázdninových jízdních řádů se uvažovalo, ale nic nebylo rozhodnuto,“ upřesnil náměstek ředitele ROPID Martin Šubrt pro ČTK. „Hygienici a mezinárodní zdravotní organizace doporučují, aby spoje byly volnější. Hlavní město tak bude držet běžný provoz,“ dodal.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) nicméně na určitá omezení některých autobusových linek přece jen přistoupil. Mluvčí podniku Aneta Řehková uvedla, že byly aktuálně zrušeny autobusové linky č. 251 –275, neboť se jedná o školní linky, jejichž provoz po dobu zavření škol postrádá smysl, a dále došlo k omezení provozu autobusových linek 107, 119, 143 a 147.

„Pokud bude o nějakých povinných opatřeních bezpečnostní radou státu a hlavní hygieničkou ČR rozhodnuto, bude DPP postupovat v souladu s nimi a krizovým štábem hl. m. Prahy,“ sdělila Řehková. Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr Blesk.cz také potvrdil, že v rámci těchto opatření není přechod na prázdninové jízdní řády na pořadu dne.

„Na jednání Bezpečnostní rady hl. m. Prahy v pondělí, kde byl osobně předseda pražské ODS Tomáš Portlík, jasně zaznělo, že prázdninový režim nezavádíme,“ diví se. „Tento týden jezdí MHD jen s lehkými úpravami několika autobusových linek, především těch školních. Metro i tramvaje jezdí beze změn, a není v plánu žádné omezení metra a tramvají ani příští týden,“ vysvětlil s tím, že prohlášení ODS považuje za poplašnou zprávu.

A přece prázdniny!

Magistrát hl. m. každopádně vydal ve čtvrtek odpoledne další opatření v rámci dopravy, které se týkají prodloužených intervalů pražských autobusových linek podle jízdních řádů platných každoročně v lednu a únoru. Intervaly mají být o zhruba minutu až dvě delší. Opatření má vstoupit v platnost 16. března, jak Martan upozorňoval.

Příměstské spoje ze Středočeského kraje budou jezdit v rámci prázdninových jízdních řádů. V rámci MHD však zůstává vše při starém - s drobnými omezeními. (ilustrační foto)
Autor: Robert Klejch

V návaznosti na toto opatření si tak za svými slovy stojí a v podstatě se zdá, že celý spor je jen o slovíčkaření. „Ve spojích, které byly takto upraveny, se intervaly shodují s prázdninovým provozem. Kdo chce, může říkat, že to prázdninový provoz není, ale fakticky vlastně je,” uvádí. Za pravdu mu částečně dává opatření spjaté s příměstskými regionální spoji, které na základě rozhodnutí Středočeského kraje skutečně od 14. března zavádí prázdninový provoz. Toto opatření však nemá na svědomí pražský magistrát.

Ani s rýmou po městě nejezděte

Česká vláda ve čtvrtek vyhlásila zákaz konání nejrůznějších akcí, při kterých hrozí účast více než 30 osob. Nově jsou zakázané také galerie, sportoviště, sauny a knihovny. Městskými dopravními prostředky přitom jezdí i mnohem větší množství lidí. Podle Anety Řehkové jich denně nejvíce přepraví metro, kam se vejde nejvíce lidí do jedné soupravy. Do jednoho vagonu soupravy M1 se například vejde 40 sedících a zhruba 240 stojících cestujících.

„Během jednoho pracovního dne převezlo metro dle loňské statistiky 1 454 239 cestujících,“ upřesnila Řehková. Tramvajemi se přepraví 1 224 028 osob, autobusy pak 1 055 860 cestujících denně. Podle radní hlavního města pro oblast zdravotnictví Mileny Johnové (Praha sobě) je v rámci cestování MHD nutné dbát na hygienickou prevenci a cestování po Praze za každou cenu se spíše vyhýbat. „S příznaky onemocnění se raději MHD vyhněte,“ nabádá i navzdor preventivním hygienickým opatřením, která dopravní podnik v uplynulých týdnech zavedl.

V souvislosti s výskytem koronaviru v Praze se dezinfikují interiéry autobusů, souprav tramvají a výhledově také metro. „Dále jsme u vozů v rámci každodenního úklidu navýšili koncentrace dezinfekčních mycích prostředků, které zvýší a prodlouží jejich účinnost,“ uvádí Řehková.

Hlavní město také doporučilo omezení hotovostního prodeje jízdenek u příměstských autobusů a doporučilo maximálně využívat bezhotovostního odbavení. I v autobusech příměstských linek by za jízdy měli cestující dodržovat dostatečný odstup od řidiče a vystupovat či nastupovat jinými než předními dveřmi, což má přispět k ochraně řidiče v souvislosti s hygienickými podmínkami.

Fotogalerie
15 fotografií