Do služeb pražské policie nastoupil Aleš Strach, absolvent policejní akademie a otec dvou dětí v roce 2001, kdy ukončil základní vojenskou službu. Prvních osm let působil na místním oddělení Jarov. Pak přišel na kriminálku. „V roce 2009 jsem se dostal na 2. oddělení služby kriminální policie a vyšetřování Obvodního ředitelství Praha III., kde jsem se zabýval problematikou loupeží, požárů a výbuchů,“ řekl o sobě Strach.

Na vraždách je od listopadu 2011. „Vím, že tady je moje místo, že sem patřím, a možnost ucházet se o post vedoucího oddělení jsem bral jako přirozený kariérní postup a zároveň stvrzení své budoucnosti u policie právě v souvislosti s tímto oddělením,“ dodal nový šéf mordparty. Jeho zástupkyní se nově stala dosavadní vyšetřovatelka Lucie Zemančíková.

Jeho předchůdce Josef Mareš odešel do civilu v listopadu 2019, po 29 letech práce u policie. „Vztahy v práci se změnily. Pochopil jsem, že kriminálka se vydává směrem, u kterého být nechci,“ komentoval svůj odchod v prosinci pro iDnes.cz s tím, že v ředitelských funkcích podle něj už nejsou policisté, ale manažeři, policisté se spolu přestávají setkávat a nemluví spolu.

Je z něj badatel

Ke kauzám, na nichž dělal, patřily např. orlické vraždy nebo zmizení devítileté Aničky v pražské Troji. Psal také scénáře inspirované případy, které jeho kolegové a on vyšetřovali. Je tak spolutvůrcem televizního seriálu Případy 1. oddělení. Nyní působí jako badatel Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu.

Fotogalerie
6 fotografií