Od nového školního roku, tedy od září 2020, chce magistrát digitální zápis dětí do mateřských škol. Do pilotního programu se zapojily radnice v Praze 3 a 11. Pak bude projekt vyhodnocen a pokud bude úspěšný, je možné, že se rozšíří i do dalších městských částí. Postupně by se kromě mateřských škol měly zapojit i školy základní. „Dvě zmíněné radnice s námi spolupracují na tom, abychom správně nastavili právní prostředí i samotný software. Podle právního rámce není úplně jednoduché se o zápisy do mateřských škol v digitální formě postarat,“ uvedl radní pro školství Vít Šimral. Komplikací je především elektronický podpis. Ne všichni rodiče ho totiž mají.

S digitalizací přihlašování by tak rodičům odpadla nutnost obíhat všechny školky v okolí a odevzdávat lístky k zápisu. „Nově by mělo stačit, aby se rodič přihlásil do systému a zaregistroval zde svoje dítě. Poté uvede veškeré preference, včetně preferované školy. Nakonec by systém měl vše vyhodnotit a nabídnout rodičům nejlepší variantu,“ řekl Šimral.

Digitální zápisy chce vedení města postupně rozšiřovat nejen na mateřské školy v dalších městských částech, ale rovněž na základní školy. Také v tomto případě je podle Šimrala potřeba vyhovět zákonu a vytvořit nový software. Projekt má na starosti magistrátní odbor školství a městská firma Operátor ICT (OICT).

Fondy solidarity

Další projekt, který radní přiblížil, byl vznik takzvaných fondů solidarity. Z těch by základní, ale i střední školy mohly čerpat finance pro děti ze sociálně slabých rodin. „Ředitelé vědí nejlépe, které z dětí tuhle pomoc potřebuje. Finance se mohou použít třeba na zaplacení lyžařského kurzu, obědů nebo nákup nadstandardních učebních pomůcek,“ řekl dnes novinářům Šimral. Podpora by měla být poskytnuta několika stovkám dětí. Zřízení fondu a přidělování peněz vždy projednává škola s rodiči. Žák dostane podle radního příspěvek v řádu jednotek tisíců korun.

V současné době má magistrát do fondů připraveno několik milionů korun. Konečná částka bude stanovena podle potřeb jednotlivých škol a za nakládání s penězi budou zodpovědní ředitelé škol. Žádosti mohou radnice jako zřizovatelé jednotlivých škol zasílat už nyní. Magistrát je pak bude vyhodnocovat na konci února.

Rekonstrukce Ďolíčku

Magistrát by v letošním roce chtěl připravit i studii rekonstrukce fotbalového stadionu Ďolíček a jeho okolí. Město převzalo stadion po dlouhých jednáních o odkupu v roce 2018. „U Ďolíčku letos počítáme s architektonickou studií, jak by do budoucna měl vypadat. Je to jediný fotbalový stadion, který vlastní hlavní město a hraje na něm prvoligový tým,“ řekl Šimral. Cílem je především zvýšení kapacity tak, aby stadion odpovídal normám pro prvoligové zápasy. „Oprava by měla začít od jižní tribuny u Vršovické ulice, která by se měla rozšířit a měly by tam vzniknout komerční prostory,“ přiblížil Šimral. V úvahu prý připadá takzvaně polyfunkční výstavba, která by zahrnovala byty, obchody a například i parkování.