Nad tragickou událostí kvůli několika lampionům štěstí se pozastavoval i ředitel Zoo Praha Pavel Bobek na svém facebooku: „A to všechno kvůli pitomým lampionům štěstí!“ nešetřil kritikou. Dokonce i do pražské zoo dolétly lampiony štěstí, které mohly způsobit velkou škodu: „Lampion štěstí, který dnes ráno uvízl na plotě našeho dvora. Stačilo pět metrů a dopadl na hromadu suchého okusu,“ popsal Bobkův kolega. „Komentovat to raději ani nebudu, ale poprosím o sdílení. Snad se alespoň někdo z těch, kdo se tímto způsobem baví, nad svým počínáním zamyslí,“ vyjádřil se ředitel Bobek. 

Proti podobným pokusům bude v brzké době schválená vyhláška: „Myslím, že lidé umí štěstí vyjádřit i jinak než vypouštěním hořících lampionů, které už způsobily řadu požárů,“ řekl autor návrhu Radomír Nepil (ANO 2011). Podal ho právě v souvislosti s tragickým požárem v zoologické zahradě v západoněmeckém Krefeldu.

Brzký konec

Zákaz lampionů štěstí, které vynáší horký vzduch ze zapálené parafínové náplně, bude součástí novely vyhlášky o užívání pyrotechniky, která se připravuje, uvedl primátorův náměstek Petr Hlubuček (TOP 09 a STAN - Spojené síly pro Prahu).

Aktuálně platná městská vyhláška zakazuje amatérské odpalování zábavní pyrotechniky s výjimkou Silvestra a Nového roku. Vedení Prahy nyní zvažuje úplný zákaz petard a neprofesionálních ohňostrojů. Zákaz lampionů štěstí ve své vyhlášce omezující zábavní pyrotechniku už loni schválili zastupitelé v Liberci.

Lampiony štěstí v minulosti způsobily několik neštěstí. V krefeldské zoologické zahradě letos vzplál pavilon opic. Při požáru, který zavinil lampion, uhynulo více než 30 zvířat. Od lampionu v roce 2018 vzplál a zcela vyhořel jeden z pavilonů kongresového centra v brazilském Riu de Janeiro. O pět let dříve lampion zapálil továrnu na zpracování plastů v Anglii. Škoda byla vyčíslena na šest milionů liber.

Fotogalerie
16 fotografií