Policisté po tehdy šestileté Valerii začali pátrat v srpnu 2018, kdy její zmizení oznámila matka všech čtyř dětí. Záhy vyšlo najevo, že Valinku nikdo neviděl už od konce roku 2017. Dosud ji nenašli.

„Přes veškeré úsilí, které bylo vynaloženo, se nepodařilo zjistit, co se s Valerií stalo ani kde se nachází,“ uvedl v úterý předseda odvolacího senátu Alexandr Sotolář. Upozornil, že podle některých indicií už dívka může být po smrti. Pokud by tomu tak skutečně bylo, neexistují však důkazy k tomu, za jakých okolností smrt nastala.

Dívčině babičce Obvodní soud pro Prahu 3 v červenci napařil osm let vězení, navíc stanovil, že musí dívce uhradit 324 000 a chlapci 131 000 korun jako bolestné a nemajetkovou újmu. Odvolání Soni K. 21. ledna 2020 soud zamítl, rozsudek je tak pravomocný. „O její vině nepochybuji. Jsem ráda, že odsouzená dostala trest v horní hranici trestní sazby,“ uvedla státní zástupkyně Želmíra Andrášková.

Sama Soňa K., která je ve vazbě, se odvolacího jednání neúčastnila, požádala, aby se jednalo bez ní. Přišla ale žena, jež je prý Valeriinou druhou babičkou. „Je to lhářka prolhaná. Jen ona ví, kde Valerie je. A jestli si myslí, že jí to projde a že bude v klidu spát, s tím ať nepočítá,“ uvedla před začátkem s tím, že sama Valerii viděla s modřinami. „Podávala jsem trestní oznámení, ale Soňa K. mi řekla, že se do toho nemám plést, a že když to udělám ještě jednou, podá trestní oznámení ona na mě,“ dodala. 

Svědectví o krutém týrání

Sourozenci holčičky, které dostala žena do opatrovnické péče roku 2016 i přesto, že měla trestní minulost, v červenci u soudu popsali brutální týrání, jež Valinka z rukou té, která ji měla milovat a ochraňovat, denně zažívala. „V noci bylo poslední bití. Přes zrcadlo jsem viděla, jak babička vařečkou bije Valerii přes zadek. Tahala ji za vlasy a hodila ji o zem. Ráno jsem se ji snažila probudit a brečela jsem, protože jsem si myslela, že je mrtvá,“ popsala okamžiky hrůzy u Obvodního soudu pro Prahu 3 dívčina starší sestra M. (12). Tehdy Valinku viděla naposledy. Babička pak sourozencům údajně tvrdila, že je jejich sestřička na léčení, protože moc zlobila. Žena prý týrala i Valinčina staršího bratra.

Babička tehdy u soudu uvedla, že výpovědi jsou zmanipulované. „Kdybych tam byla, děti by to přede mnou neřekly. Kdybych se takhle k nim chovala, byly by první, které by zmizely z domu,“ řekla s tím, že Valerii odvezla do Německa. 

Zároveň trvala na tom, že se o děti starala dobře. Soudy tomu však neuvěřily. „Verze paní obžalované stojí zcela osamoceně. Na druhé straně stojí verze tří ze čtyř vnoučat, které bylo možné vyslechnout, podpořená dalšími svědky, znaleckými zkoumáními a listinami,“ konstatoval u odvolacího soudu Sotolář.

Soud dnes rovněž zkritizoval práci OSPOD a obecně prospěšné společnosti Dobrá rodina, které měly kontrolovat, jak si poručnice s dětmi vede. Na to, že jedno z dětí zmizelo, vůbec nepřišly. „Spokojily se s tvrzením, že Valerie je ve vedlejším pokoji nebo u maminky, a nepřesvědčily se o tom. Návštěvy podle všeho probíhaly velice povrchně,“ řekl Sotolář.

Fotogalerie
10 fotografií