Jeden z majitelů paláce Akropolis Pavel Hurda, někdejší pražský zastupitel za ODS, rozhodl o rekonstrukci a definitivní proměně interiéru známé a vyhledávané stejnojmenné restaurace. Místo ní bude fungovat úplně jiná restaurace, ačkoliv mnoha Pražanům zřejmě ne úplně neznámá.

Pro opravdové fajnšmekry

Do zdejších prostor se totiž má stěhovat obnovený hostinec Na Staré kovárně, který původně stával na Braníku, respektive na Letné. Jde o ikonickou restauraci, v rámci níž byly položeny samé počátky legendární české punk rockové kapely Tři sestry. Blesk.cz to prozradil baskytarista a manažer kapely Tomáš Doležal (54).

„Prostor bude obsahovat artefakty z Letné, za výčepem obraz Fanánka na motorce coby stylizovaný oltář, v salonku olejomalba původní branické Kovárny, a ze stropu bude viset motorka řídítky dolů,“ vysvětlil k budoucí podobě restaurace. „Lokál budou ve skleněných vitrínách ozvláštňovat původní kytary a kostýmy Tří sester z naší přebohaté historie a v neposlední řadě poslední exemplář kontroverzního zakázaného billboardu Václavky a Dášenky.“

Návštěvníci se budou muset nechat překvapit, jak bude interiér vypadat. Vizualizace k němu totiž nejsou. „Všichni se těšíme na originál, již za pár týdnů,“ připustil baskytarista. Ten ještě prozradil, že v restauraci budou mít svůj „štamgastský stůl“ přímo Tři sestry, že by měl být interiér věrný původnímu letenskému lokálu.

Od března na věčné časy?

Otevření nové restaurace odhaduje Doležal na 29. února, přičemž slavnostní otevření proběhne o měsíc později, 24. března. Zúčastní se ho přímo kapela, která při té příležitosti rozezní sál Paláce Akropolis koncertem v rámci Vinyl tour. „Možná někdy v hostinci budeme pouštět muziku z našich oblíbených devadesátek z vinylů a původních magnetofonových pásků,“ zamýšlí se baskytarista.

A co si zde můžete dopřát kromě kvalitní hudby dobrého k snědku i pitivu? „Základem nabídky bude kvalitní česká kuchyně včetně legendárních kovárenských jídel, na čepu bude Pilsner Urquell a kvasnicový ležák Tři sestry.“

Spor o původní výzdobu

Rekonstrukce restaurace Akropolis vzbudila velkou pozornost tím, že v jejím rámci nebude zachován původní interiér. Majitel objektu Pavel Hurda se ohledně toho neshodl s malířem Skálou, který požadoval interiér zachovat. Za vším údajně stála skutečnost, že se Hurdovi nepodařilo nalézt provozovatele, který by dřívější interiér byl ochoten akceptovat. Nezbylo mu tak nic jiného, než kývnout na jeho změnu. Jestli k lepšímu nebo horšímu, to se zřejmě dozvíme až 29. února.

Fotogalerie
20 fotografií