Praha zaplatí polovinu nákladů. V případě pobytových akcí může přispět na dopravu, ubytování nebo stravu. Podpora se týká třeba také skipasu či půjčovného na vybavení potřebné k absolvování lyžařského výcviku. Dotaci lze využít také k úhradě školních kroužků nebo vstupného na výstavu, do kina nebo divadla. Druhou polovinu musí zaplatit městská část z rozpočtu, případně podle magistrátu může iniciovat vznik školních fondů solidarity, do kterých přispějí rodiče žáků. Městské části si mohou samy nastavit pravidla poskytnutí příspěvku.

Radnice neznají přesné počty žáků ze sociálně slabých rodin, ale otevření dotačního programu vítají. „Problematika mnohdy spočívá v přiznání si samotné rodiny, resp. rodičů, že se v takové skupině obyvatelstva nachází. Ustát vědomé postavení sociálně slabého, neúčast na akcích pořádaných školou je náročné pro dospělého natož pro dítě. Z těchto důvodů se domnívám, že MČ i ředitelé tohoto programu využijí,“ uvedla za Prahu 6 radní pro školství Marie Kubíková (ODS). Modřanská radnice zatím podle Olgy Novotné z tiskového oddělení neobdržela informaci o možnosti podat žádost na dotaci, ale nabídky hodlá využít. V současné době 41 dětí z Prahy 12 využívá podporu z projektu Školní obědy pro každé dítě a Women for Women, dodala Novotná.

Praha 10 přispívá na školy v přírodě celoročně všem dětem celou částkou na pobyt a stravu, řekl mluvčí radnice Jan Hamrník. „Zda školy využijí programu solidarity nemůžeme nyní predikovat,“ doplnil.

Podle statistik ministerstva školství bylo v minulém školním roce v pražských školkách přes 43.000 dětí, na zotavovací pobyty jich bylo vysláno přes 7500, plaveckých kurzů se účastnilo více než 6000. Do základních škol v Praze chodilo téměř 106.000 dětí. Na zotavovací pobyty vyjelo bezmála 58.000 žáků, lyžařské výcviky jich navštěvovalo téměř 9000, do plaveckých kurzů chodilo zhruba 22.000 dětí.