Téměř třítisícové městské části na východním okraji Prahy schází přirozené centrum, kde by se mohly konat nejrůznější společenské či kulturní události nebo farmářské trhy. „Současné Běchovice centrální veřejný prostor nemají, důvodem je především vysoká dopravní zátěž Českobrodské, která obec de facto rozdělila na dvě části,“ uvádí Marek Vácha, mluvčí IPR.

Radnice Běchovic se tak začala zabývat otázkou vzniku náměstí, které by vzniklo mezi Starou školou a Požárním rybníkem v blízkosti běchovického nádraží. „Zadání bylo co možná nejjednodušší s cílem co nejméně svazovat architektům ruce,“ sdělil Blesk.cz běchovický starosta Ondřej Martan (ODS). Osloveno bylo celkem sedm architektů, mezi jejichž návrhy rozhodovali obyvatelé.

Vítěz vzešel napodruhé

Představení projektů veřejnosti proběhlo letos v září. Z následného hlasování vzešly dva mimořádně preferované projekty, k nimž radnice nechala vypsat druhé kolo hlasování, v rámci kterého architekti zapracovali i připomínky IPR. „Vyhrál znovu návrh architekta Ondřeje Tomka, který je coby architekt také podepsán pod podobou nové zbrojnice dobrovolných běchovických hasičů,“ řekl Martan. Mimo toho je spolupodepsán i pod stanicemi metra v italském Cagliari, nebo pod novým výstupem z metra Hradčanská směrem k Bubenči a Dejvicím.

Vodní prvky i kaplička

Jak náměstí bude vypadat? „Naší snahou bylo udělat náměstí co nejvíce živé. Neměl by to být lunapark, ale měl by to být prostor, kde by byla forma vyžití pro starousedlíky, seniory, pro děti i pro mládež,“ uvádí Martan. Podle architektonického návrhu by náměstí mělo být propojeno s vodní plochou rybníka formou mola, což bude na pražské poměry celkem unikát a zároveň „trademark“ Běchovic. K podobnému konceptu totiž radnice svolila už v rámci rekonstrukce parku T. G. Masaryka, který přechází v nasvícené molo nad tímtéž rybníkem. Za provedením stojí mimochodem také ateliér Tomek architekti.

Takový je nového vůbec prvního běchovického náměstí, které by se mělo rozprostírat u Požárního rybníku v nedaleké vzdálenosti od železničního nádraží. Autorem je architekt Ondřej Tomek.
Autor: ÚMČ Praha Běchovice
Scházet by neměly lavičky, venkovní stolky, stromy, volnočasové prvky pro děti i běžecké sochy ve formě fonán, které upomínají na závod Běchovice – Praha, jenž se nepřetržitě koná od roku 1897. Samotné zbudování náměstí by podle starosty mělo vyjít na 45 milionů korun, přičemž dalších 25 milionů korun by měla „spolknout“ výstavba malé kaple. Taková se dosud v Běchovicích nenachází. „Jedná se o potřebnou občanskou vybavenost, která se nyní moc často do veřejného prostoru nedává,“ řekl k tomu starosta, který se v dřívějším rozhovoru pro Blesk zmínil i o tom, že by v Běchovicích rád zřídil i hřbitov. Ten tu totiž také není. „Nové náměstí by mělo být zařazeno do rozpočtu hl m. Prahy, přičemž v příštím roce by se mělo začít projektovat,“ sdělil dále Martan. „Kromě kompletního projektu by mělo být vydané i stavební povolení a v ideálním případě by už v roce 2021 mohla začít výstavba, která by snad mohla být do roka zvládnutá,“ dodal s tím, že ještě zbývá také dořešit název náměstí.
Takový je nového vůbec prvního běchovického náměstí, které by se mělo rozprostírat u Požárního rybníku v nedaleké vzdálenosti od železničního nádraží. Autorem je architekt Ondřej Tomek.
Autor: ÚMČ Praha Běchovice

První pražské náměstí po dekádě?

Ačkoliv v Praze za poslední dobu vznikaly náměstí formou nového pojmenování – vzpomeňme náměstí Václava Havla či Miloše Formana, skutečnost je taková, že poslední opravdové náměstí se vším všudy vzniklo v Praze v roce 2010. „Je jím náměstí Junkových na Zličíně v Britské čtvrti,“ uvádí Marek Vácha z IPR. „Tato čtvrť vznikala od roku 2007 a náměstí bylo součástí první etapy, která byla dokončena v roce 2010.“

Nové developerské projekty nemají tento typ uličního prostranství. Obsahují spíše rozšířené ulice, kruhové objezdy, plácky s trávou, ale z hlediska významu a fungování tyto prostory nelze považovat za náměstí,“ dodává mluvčí IPR. Dočkají-li se Běchovice svého vůbec prvního náměstí v roce 2022, půjde tak dost pravděpodobně také o vůbec první pražské náměstí po 12 letech.
Fotogalerie
10 fotografií