Řešili jsme otázku dalšího postupu u družstevního bydlení, které jako město chceme podpořit. Jednání probíhalo v klidné věcné atmosféře, shodli jsme se na dalším postupu. Zadání pro analýzu bude upraveno a bude vyhlášena zakázka na analýzu, uvedl pro Blesk.cz pražský primátor Hřib. Podle Zelenky bude zadání upraveno do konce tohoto týdne a následně se jím začnou zabývat magistrátní úředníci.

Zadání bude oproti původní verzi širší. „Abychom mohli v průběhu analýzy zpracovávat varianty (zakládání družstev a výstavby). Paní radní Hana Marvanová měla svojí jednu verzi a my jsme chtěli, aby bylo možné v průběhu analýzy posuzovat i alternativy," řekl předseda magistrátního výboru pro bydlení Zelenka.

Koalice se minulý týden v pátek přela, zda mají být nejdříve vytvořeny odborné analýzy, nebo svoláno jednání magistrátní komise pro družstevní bydlení. „Tímto kompromisem se to vyřešilo a debatu na komisi není třeba dále vést," řekl Zelenka.

Málo bytů v Praze

Magistrát se rozhodl podpořit družstevní výstavbu tím, že družstvům poskytne pro domy své pozemky. Zároveň se stane členem družstev. První projekt by se měl objevit na Praze 13. Na základě dohody města s družstvy by měli do družstev vstupovat pouze lidé, kteří nevlastní jinou nemovitost, plánují v bytě dlouhodobě žít a vzdají se možnosti byt pronajímat.

Vedení města chce stále rostoucí ceny bydlení řešit zrychleným povolováním staveb a dalšími opatřeními, jejichž součástí je zastavení privatizací městských bytů. V plánu bylo například zavedení jednotného stavebního úřadu, který by řešil větší projekty namísto stávajících 22 místních. Z plánu však sešlo, podle vedení města se proti němu postavily radnice městských částí.