„Města jsou motorem růstu a inovací v regionech a čelí mnoha shodným výzvám a úkolům,“ píše se v materiálu. Primátoři dokument podepíšou příští týden v Budapešti.

Čtyři města budou podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) spolupracovat při řešení problémů spojených například s klimatickou krizí, bytovou politikou, stárnutím obyvatelstva a sociální politikou. Zároveň se zavážou ochraňovat a prosazovat svobodu, lidskou důstojnost, demokracii, právní stát nebo kulturní rozmanitosti.

„Co se týče Budapešti, Bratislavy a Varšavy, tak s některými z nich již probíhá spolupráce bez smluvního základu, to jest formalizujeme vztah tak, aby to bylo vše nějakým způsobem podložené,“ řekl ve čtvrtek zastupitelům Hřib. Pakt bude otevřen také pro další města, která budou mít zájem se připojit.

Opozice vytkla primátorovi postup

Zejména opoziční zastupitelé vytkli primátorovi postup při schvalování dokumentu. Vadilo jim například to, že nebyl projednán na magistrátním výboru pro kulturu, výstavnictví, cestovní ruch a zahraniční vztahy. Předseda klubu koaličních Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Jiří Pospíšil pak řekl, že se to jako koaliční partneři dozvěděli z médií, ne na společném jednání.

Zastupitelé se přeli také o původně v dokumentu uvedený termín měst V4, které bylo nakonec vyškrtnuto. Opozice to koalici vytkla.

Agentura AFP ve středu upozornila, že signatáři paktu budou města vedená primátory, kteří jsou v opozici vůči stranám vládnoucím v Česku, Maďarsku, na Slovensku a v Polsku. Podle agentury má dokument také posílit vazby s Evropskou unií. Primátor Budapešti Gergely Karácsony uvedl, že hlavní města by mohla zejména společně jednat s Bruselem „o převedení více evropských fondů přímo na velká města bez prostřednictví centrálních úřadů“.

Vedle paktu se Praha chystá také podepsat partnerskou smlouvu s Vídní. S ní chce spolupracovat v dopravě, bydlení nebo životním prostředí. Město nyní dokončuje text smlouvy a výběr oblastí spolupráce. V lednu příštího roku Praha podepíše smlouvu s Tchaj-pejí. Naproti tomu Praha v říjnu ukončila sesterskou smlouvu s Pekingem, protože v ní nechtěla mít klauzuli, že Praha uznává jednu Čínu.

Fotogalerie
10 fotografií