Hostitelem reprezentačního plesu je tradičně hlava metropole. Letos, už podruhé, se vítání hostů ujal současný primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se svou půvabnou manželkou Annou, která ve smetanových šatech z dílny Moniky Drápalové jen zářila.

Hřib poté pendloval mezi hosty. Dorazili například ex primátoři z dřívějších let jako Jan Kasl (ODS), který „vládl“ Praze v letech 1998–2002, i jeho nástupce Igora Němce (ODS). „Už jsem se s panem Kaslem setkal. Je to architekt a o architektuře se průběžně bavíme. A samozřejmě až potkám další předchůdce, rád se s nimi uvidím a zavedeme řeč i na aktuální věci,“ okomentoval v průběhu večera primátor účast bývalých primátorů.

Na plese nechyběla i předchůdkyně Hřiba bývalá primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která v čele magistrátu seděla v letech 2014–2018. Ta podle informací Blesk.cz přišla se svou novou láskou. Krnáčová opět nezklamala ve výběru šatů, které rafinovaně podtrhly její ženskost a plný dekolt. Ex hlava metropole ráda tančí, takže si vyšvihla taneček i s místopředsedou Pirátů Jakubem Michálkem. 

Ples navštívil také Dirk Hilbert, starosta Drážďan – města, které Češi hojně vyhledávají pro jeho starobylý půvab i vánoční atmosféru. Mezi pozvanými nechyběl například čestný občan Prahy Pavel Klener. Ten je světově uznávaným onkologem, nebo taneční mistři, dvojčata Otto a Jiří Bubeníčkové. Dorazil i architekt Adam Gebrian nebo zpěvák Petr Janda s manželkou. Význačné události se zhostil moderátoři Zorka Hejdová a Libor Bouček.

Na čem si pochutnali?

Žádný ples, tím spíše ten nejreprezentativnější, se neobejde bez občerstvení a nejrůznějších vybraných lahůdek. Co se bude »dlabalo« v Obecním domě?  Obsluha roznášela například ragú ze syrového lososa, červené šalotky a kaparových květů, uzené kachní prso s pyré z pečeného zelí a louhovanou bagetkou, jambon persillé s křenovým dipem nebo roastbeef s celerovou remuládou.

Z dalších vybraných delikates lze zmínit dále krůtí nugetky, pečeného lososa v teriaky omáčce se sezamem nebo měšec z pečeného lilku plněný sýrem feta. Došlo ale samozřejmě také na klasiku, dokonce staročeskou. Například tradiční smažený vepřový řízek s bramborovým salátem či presovaný vepřový bůček s klasickou vejmrdou. A co by to bylo za pražský reprezentační ples, kdyby se na něm nepodávala tradiční vyhlášená pražská šunka?
Fotogalerie
76 fotografií