Hlavním investorem akce je pražský magistrát, i když parčík má složitou vlastnickou strukturu. Dělí se o něj hlavní město s dalšími vlastníky. Přesto všichni našli shodu na tom, že chtějí zapomenutý park, který je spíše cílem bezdomovců místo školáků, zásadně rekonstruovat.

Na konci června se v parku konalo první setkání, kdy si obyvatelé procházeli park. Na základě tohoto setkání a dalších vyjádření vznikl první návrh od architektonického studia Land05. Podle oceňované zahradní architekty Martiny Forejtové chtějí zachovat sochu Jožky Jabůrkové, letničkové záhony, výdech kolektoru, zelenou hlošinu uprostřed parku a cesty přes prostranství.

Park u ZŠ Jeseniova čeká velká rekonstrukce. Občané zahájili dialog s radnicí.
Autor: Jiří Marek

„Chceme vytvořit místo, které v okolí bude každý znát, protože bude mít svoji identitu. Chceme vytvořit místo, kde budete trávit rádi čas, jak děti, babičky, lidi v okolí. Místo, kde bude možné posedět a užít si záhony. Zároveň chceme zlepšit kvalitu trávníků, aby byl víc pobytový, člověk se nebál si zde sednout,“ říká o svých cílech Forejtová.

Konec parkujících aut

V Jeseniově ulici před hospodou se zvedne komunikace, aby se prostor částečně uzavřel, nově se uspořádá v této ulici parkování a přibudou cyklostojany. K jedné straně tělocvičny budou moci nově zajíždět autobusy, přičemž vjezdu aut zabrání vysunovací sloupek. Z prostoru u restaurace Kabinet by měly nadobro zmizet i parkující auta.

Takto vypadá první verze možné proměny parku. Přibudou stromy, betonová nebo asfaltová plocha a obří lavice ve tvaru srdce.
Autor: Land05, MHMP

Další novinkami jsou podle Forejtové pokrytí zhruba čtvrtiny parku afaltem nebo betonem, který bude sloužit hlavně dětem pro různé pohybové aktivity. V blízkosti školy pak bude i vyvýšená lavice připomínající tvar srdce se zabudovanými skříňkami a USB dobíjením, kde budou moci návštěvníci parku odpočívat. Přibude také pítko s mlžítkem a výdech kolektoru se promění v parkurovou překážku.

Zákaz psů v parku

„To, co budete říkat, bude mít pro projekt stále význam. Není to hotové, rozhodnuté a jsme tu proto, abyste nám řekli, co se vám líbí a nelíbí,“ podněcoval k vyjádření občany předseda výboru pro územní rozvoj Matěj Michalk Žaloudek (Zelení a nezávislí). A skutečně se sešlo mnoho nápadů na zlepšení.

Posluchači ocenili, že se odstraní topoly, které jsou staré zhruba 60 let, ohrožují lidi v okolí padajícími větvemi. Místo nich se v prostoru parku vysází středně vysoké stromy. Líbilo se jim i navrácení přechodu vedoucího z parku přes ulici Želivského, či zákaz pohybu psů v parku. Na druhou stranu padl návrh na vytvoření zásobníku dešťové vody, z něhož by se mohly zalévat rostliny. Stále navíc panuje obava, že do parku budou chodit bezdomovci a zrekonstruovaný park bude nevyužitý jako nyní. Zastupitel Žaloudek však prozradil, že městská část na tom problému pracuje se školou a volá o pomoc městskou policii.
Fotogalerie
17 fotografií