„Soudy se neúspěšně táhly od roku 2012. Dnešním vítězstvím se konečně otevře cesta k opravě a oživení holešovické tržnice," sdělil náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Někdejší vedení města pronajalo tržnici v roce 1995 firmě Delta Climatizer, která později změnila jméno. Firma následně podle města dlouhodobě porušovala smluvní podmínky. Do areálu měla investovat, to se ale nestalo. „Postupně se areál proměnil v zanedbané místo, jehož symbolem se stal nezákonný prodej falšovaného zboží a prostituce," uvedl Vyhnánek.

Město v roce 2012 smlouvu vypovědělo. Požadovalo dlužné nájemné a vyklizení prostor. Firma výpověď neuznala, stejně jako výzvu k úhradě dlužného nájemného. Spor skončil u soudu.

Společnost Delta Center vlastní izraelští investoři. ČTK se vyjádření firmy pokoušela získat prostřednictvím dvou e-mailových adres, zprávy ale byly vždy nedoručitelné. Podle informací ČTK již investoři své aktivity v tržnici ukončili.

Nový začátek

Dnešní rozhodnutí soudu také znamená, že městu se uvolní ze soudní úschovy asi 170 milionů od dalších nájemců, kteří měli smlouvu s Delta Center. V jednu chvíli totiž část nájemců platila městu, druhá firmě Delta Center. „Žádost o peníze podáme, jakmile nám bude doručeno rozhodnutí soudu. Investovány pak budou postupně," řekl Vyhnánek.

Město si nyní nechává zpracovat tzv. ověřovací studii proměny tržnice. „Měli bychom ji mít v zimě," řekl Vyhnánek. Na základě zmíněných dokumentů se pak město rozhodne, jaký zvolí postup oprav hal a uličky mezi nimi. Rovněž se na jejím základě rozhodne, jaké služby a obchody v areálu budou. Na kolik opravy vyjdou, zatím není jasné.

Areál původně pražských jatek byl založen v roce 1895. Jako jatka fungoval až do 80. let minulého století a začal se měnit na tržnici. Areál byl prohlášen kulturní památkou.