Návštěvníci Kampy obdivují od 17. listopadu most na zdi. Jedná se o ochutnávku díla, které tady bude od příštího roku natrvalo. Sametový most ilustrátora a umělce Petra Síse představí na jaře dvanáct takřka komiksových obrazů z portugalských kachliček odkrývajících důležité milníky mezi lety 1918 až 1989. Turisté tady budou mít možnost na sedmdesáti metrech poznat historii Československa. 

Jako ochutnávku, která je už k vidění, si autor připravil pomalovanou plachtu se dvěma obrazy znázorňující Václava Havla a T. G. Masaryka. „Na Malé Straně jsem vyrůstal a jsem moc rád, že se domluva s Prahou 1 podařila a dílo bude umístěné právě zde. Motiv mostu je tu celkem symbolický – mosty lidi spojují, zdi je rozdělují. Jsem tedy rád, že se zrovna tahle zeď v podstatě přemění na most," řekl Petr Sís, který dílo ještě nemá zcela dokončené. „Některé prvky díla ještě dodělávám a i proto, že se sem tak rád vracím,“ říká Sís.

"Sametový most" výtvarníka Petra Síse
Autor: Eva Fornálová

Projekt vznikl ve spolupráci s Amnesty International, radnicí Prahy 1, Knihovnou Václava Havla a Centrem současného umění DOX. „Je symbolické, že od této zdi téměř můžeme vidět do oken bývalého bytu Václava Havla, který je symbolem boje za lidská po celém světě. Jsem přesvědčený, že dílo přirozeně splyne se svým okolím a zeď se Sametovým mostem se stane novým oblíbeným místem k procházkám Pražanů, kde budou třeba i svým dětem vyprávět příběh našich moderních dějin,” těší se z projektu starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 sobě). 

Od Čechů pro Čechy

Umění bude sloužit jako pomník touhy po svobodě a lidských právech.  Cílem projektu je vytvořit dílo, které bude od Čechů pro Čechy. Po představení projektu se proto spustí crowfundingová kampaň, kde bude možné koupit si v hodnotě 89 korun symbolickou kachličku.

Fotogalerie
19 fotografií
Fotogalerie
19 fotografií