Obecní dům původně vybral v létě v uzavřeném tendru Vinohradský pivovar, ačkoli ještě neměl s městem uzavřenou smlouvu o tom, že se bude o restauraci starat. To později vyvolalo spor v magistrátní koalici Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN).

Výběrové řízení na provozovatele restaurace bude dvoukolové. Zájemcem může být fyzická či právnická osoba, která je občanem ČR nebo jiného státu Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru nebo Švýcarska. Minimální částka nájmu, kterou musí zájemce nabídnout, je 90 000 korun bez DPH měsíčně. Každý účastník pak bude muset složit jistotu, která je stanovena ve výši nájemného.

Prostory Šlechtovy restaurace pak smí provozovatel využívat vedle restaurace i pro společensko-zábavní či vzdělávací akce nebo k poskytování tzv. doplňkových služeb.

Otevřené výběrové řízení

Původní výběr Vinohradského pivovaru coby provozovatele Šlechtovy restaurace, který Obecní dům učinil v době, kdy neměl smlouvu o správcovství objektu, označili představitelé Spojených sil za neplatný. Kvůli soutěži pak vznikl spor v koalici. Zástupci Prahy Sobě uvedli, že OD připravoval všechny podklady a má zkušenosti s gastroprovozem i pořádáním kulturních akcí. Radní nakonec doporučili OD, aby vypsal otevřené výběrové řízení.

Budova Šlechtovy restaurace vznikla v 17. století jako barokní letohrádek. Restaurace zde byla od 19. století, naposledy ji vedl Antonín Šlechta, za kterého fungovala do druhé světové války. Následně byla znárodněna.

Objekt je nyní národní kulturní památkou, jehož vlastníkem je hlavní město. Záchrana objektu, který dlouho chátral, začala před dvěma lety. Město předpokládá, že za rekonstrukci zaplatí 120 milionů korun.

Fotogalerie
19 fotografií