Kvůli opravě tramvajové trati je už od úterý řidičům uzavřeno Smetanovo nábřeží a Křižovnická ulice. Provoz, který tak nemohl proudit jednou stranou, se přelil na Malou Stranu, kde kolony aut začaly zpomalovat i tramvajovou dopravu. „Aby se ulehčilo dopravě na území Prahy 1, a především na Malé Straně, od pondělního rána do středečního večera budou na Malou Stranu vpuštěni pouze rezidenti a dopravní obsluha. Uvolní se tak i volná trasa pro tramvaje, aby nenabíraly zbytečné zpoždění,“ řekl radní pro dopravu David Skala. Uzavře se přitom trasa mezi Malostranským náměstím a Újezdem. V Letenské ulici zůstane provoz nezměněn.

Poprvé za 35 let!

Tento krok pobouřil rezidenty i lidi, kteří na Malé Straně pracují. „Za celých 35 let se nestalo, že by byla uzavřena obě nábřeží zároveň!! Vůbec si nechci představovat, co to způsobí,“ zlobí se jedna z komentujících na stránkách Prahy 1. „Přijde vám normální uzavřít oba břehy ve stejný čas? Bože, kdo to vymyslel? Tohle nám žádnou úlevu nepřinese,“ rozčiluje se zase jeden z rezidentů. Další si stěžují na to, že se o opatření dozvídají až teď, když je pozdě si na tyto dny naplánovat dovolenou

Tramvaje nejezdí mezi zastávkami Staroměstská a Národní divadlo. Tramvaje jezdí po objízdných trasách. Rovněž řidiči po nábřeží neprojedou a musí jezdit ve směru do Křižovnické přes most Legií na Malostranské náměstí, dále Letenskou a přes Mánesův most na náměstí Jana Palacha. V opačném směru mohou jet z Dvořákova nábřeží na Čechův most, nábřeží Edvarda Beneše a přes Klárov a Malostranské náměstí na Újezd a přes most Legií.

Uzavírky na obou březích Vltavy.
Autor: grafika Blesk
Fotogalerie
4 fotografie

Na uzavírku na Malé Straně bude dohlížet policie. Jenže co když potřebujete dojet ke kanceláři nebo domů? „Vpuštěn bude každý, kdo splňuje definici dopravní obsluhy,“ uvedlo vedení Prahy 1. Co to znamená? Prý bude vše záležet na posouzení konkrétního policisty, který bude na opatření dohlížet! Není tedy vůbec jasné, jestli bude stačit například platná parkovací karta pro Prahu 1 nebo třeba živnostenský list společně s občanským průkazem.