Cílem celé akce je podle záchranky rozšířit mezi Pražany povědomí o důležitosti takzvané laické resuscitace. „Osm z deseti lidí, kterým se v Praze zastaví srdce, resuscitují ještě před příjezdem záchranářů laici. Ročně tak veřejnost přispěje v hlavním městě k záchraně desítek lidí a v tomto ohledu patří Praha ke světové špičce,“ vysvětlila tisková mluvčí záchranky Jana Poštová.

Navzdory těmto lichotivým údajům je podle odborníků důležité v osvětě mezi lidmi pokračovat. „K nejzávažnějším událostem naše posádky dojíždějí v Praze do osmi minut, což je i ve světovém srovnání excelentní čas. V případě zástavy oběhu ale dochází po pěti minutách k odumírání buněk v mozku, proto je laická resuscitace pro kvalitní přežití pacientů zásadní,“ uvedl ředitel pražské záchranky Petr Kolouch.

Do štafetové resuscitace na cvičné figuríně se před budovou pražského magistrátu bude moci zapojit kdokoliv, akce začíná ve středu 16. října v 8:00 hodin. Zdravotníci hodlají aktivně oslovovat kolemjdoucí, aby se k resuscitaci připojili a překonali tak své zábrany. „Právě překonání prvotního ostychu je pro účinné poskytnutí resuscitace nejdůležitější,“ dodala Jana Poštová.