Hřib s manželkou Annou (36) od Václava A. dům o rozloze 86 metrů čtverečních a se zahradou velkou 331 metrů čtverečních koupili v roce 2015 za 4,2 milionu korun. Stále v něm ale nebydlí, stavba na pohled vypadá omšele a zahrada připomíná zarostlou skládku. Z pod trsů bující zeleně v zahradě vykukují rezavějící plechy a další harampádí.

Prodat náčiní

Právě to je předmětem sporu mezi původním majitelem a kupcem Hřibem. Václav A., který před časem prodělal mozkovou mrtvici, měl podle smlouvy po prodeji rok a osm měsíců, aby věci uskladněné v domě a na zahradě prodal nebo odvezl. S tím mu měl dle smlouvy Hřib pomoci tak, že předměty, kterých si Václav A. cení na 500 tisíc korun, nafotí a nabídne na bazarových portálech.

Kdo porušil smlouvu?

„Pan Hřib to neučinil, součinnost s prodejem věcí vůbec neposkytl a tři měsíce před uplynutím lhůty vyměnil zámky k nemovitosti, čímž znemožnil původnímu majiteli odvézt si věci,“ řekl advokát Václava A. Norbert Naxera, který mezi dalšími body neplnění uzavřené smlouvy zmínil i to, že důchodce musel minimálně rok po prodeji nemovitosti platit energie.

„Požadujeme odstoupení od smlouvy či finanční kompenzaci,“ sdělil Naxera. Odstoupením od smlouvy se rozumí, že by primátor vilu vrátil jeho původnímu majiteli, který by manželům Hřibovým vyplatil zpět peněžitý obnos, který za ni obdržel.

Václav A. se dnes cítí být podveden a tvrdí, že byl k prodeji nemovitosti Hřibem neadekvátně dotlačen.
Autor: Robert Klejch

„Žaloba je bezdůvodná, manželé Hřibovi neporušili žádné ustanovení smlouvy. Porušil je sám žalobce. Nemovitost protokolárně nepředal, a když byl vyzván, aby věci vyklidil, nereagoval,“ odmítl nařčení advokát Hřibových Pavel Poupě. Ten také prozradil, že žádné vracení vily jeho klienti nezvažují.

Ukažte důkazy

Případem se zabývá Obvodní soud pro Prahu 9, nijak ale nerozhodl, dal oběma stranám lhůtu 15 dnů na doplnění důkazů. „Řeší se otázka, kdy obě strany podepsaly něco, co nechtěly,“ shrnul problém soudce Milan Zobač. Podle Poupěte by další přelíčení mělo proběhnout po Novém roce.

Na prodej tlačil?

Václav A. současného primátora obvinil, že jej k prodeji domu dotlačil. „Tlačil na mě, že z toho bude mít problémy kvůli rodině, že jsem mu to slíbil. Musel jsem jít potom za svou advokátkou, protože jsem smlouvu podepsat nechtěl,“ tvrdí Václav A. „Byl jsem na tom psychicky špatně. Pan Hřib mi volal obden, i třeba v 10 hodin večer. Dům na mě vymáhal nehorázným způsobem. To Hřibův advokát odmítá. „Smlouva byla podepsána v pořádku, podpisy úředně ověřeny. Cenu přitom navrhl původní majitel,“ řekl.

Nakonec však k prodeji došlo, podle Naxery za podezřelých finančních podmínek. „Dům stál tehdy 4,2 milionu. Připomínám, že v této lokalitě domy stojí šest až sedm milionů korun,“ uvedl Norbert Naxera. Ten zároveň doplnil s odkazem na často podváděné i okrádané seniory: „Pan žalobce je starší člověk, nemocný důchodce, který neví, jak funguje realitní trh v Praze.“

Vila v Kyjích víceméně chátrá už od roku 2015, kdy k transakci došlo.
Autor: Martin Přibyl

Ostatně kvůli vyššímu věku a zdravotním indispozicím byl ve smlouvě zakotven i bod, ve kterém se primátor zavazoval důchodci pomoc rozprodat nepotřebné věci, které byly ve vile uskladněny, nikoliv rozházeny tak, jak později informovala média, a v jakém stavu se nemovitost nachází dnes. Už z běžného pohledu z ulice je patrné, že dům potřebuje výraznější rekonstrukci, na střeše se bortí kus komínu, opravu potřebuje i fasáda.

Harampádí od bezdomovců?

Za nepořádek na zahradě domu totiž podle Václava A. mohou zloději a bezdomovci, které opuštěná nemovitost přilákala. Cenné nářadí a další náčiní už v domě nejsou. „Věci byly rozkradené bezdomovci, jiné věci byly odvezeny na zahradu, kde byly zničeny deštěm a sněhem. Teď už není co vracet, co prodávat,“ řekl advokát Naxera, který z této újmy na majetku pana Václava A. viní Hřiba s tím, že pozemek dostatečně nezabezpečil.

Primátor nepřišel

Primátor k soudnímu jednání kvůli pracovnímu vytížení nepřišel, dostavila se jeho manželka Anna, která případ nijak nekomentovala. Manželé Hřibovi kvůli soudu zatím nezačali s rekonstrukcí domu ani s vyklízením pozemku.

Fotogalerie
21 fotografií