Z rybníka, kterým protéká potok Rokytka, bylo nutné odvézt zhruba 4000 metrů krychlových sedimentu. Odbahnění se uskutečnilo na konci loňského roku. Letos byl zbourán a postaven nový přeliv kapacitní na stoletou vodu. Při povodních v roce 2013 se totiž voda přelila přes hráz. Práce měly být hotové na konci července. „Vzhledem k nestandardní čtyřměsíční dodací lhůtě kamenořezů na bezpečnostní přeliv došlo ke zpoždění v dokončení celého díla,” řekla Martina Buchtíková z magistrátního výboru ochrany prostředí. Vzniklo tu také nové vypouštěcí zařízení se schodištěm a lovištěm. Za revitalizaci Praha zaplatila 8,3 milionu korun.

Změn doznávají další rybníky

Pracuje se také u Milíčovského rybníka na jihovýchodě metropole. Je tu nové výpustné zařízení pro regulaci odtoku vody, kamenné schodiště pro přístup do rybníka a kašnový přeliv, který navazuje na novou odtokovou štolu. Přibylo nové loviště a kádiště. Praha za nedávno dokončenou revitalizaci rybníka zaplatila 2,8 milionu korun bez DPH, na konci září začne ještě oprava cesty na hrázi. Hotová by měla být do konce října. Kvůli pracím budou muset řidiči využít objízdné trasy.

Po rozsáhlých opravách se napouští Biologický rybník v Horních Počernicích. Rekonstrukce se týkala hráze, vystaveno tu bylo nové výpustné zařízení a nová příjezdová cesta. Za revitalizaci rybníku město zaplatilo 5,5 milionu korun. V hlavním městě je 97 rybníků o celkové ploše 170 hektarů. Praha jich vlastní 74 o ploše přibližně 118 hektarů.

Fotogalerie
4 fotografie